Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мария Капон: Пияни от властта и влюбени в себе си!
13 Февруари 2015

От самото си съставяне кабинетът даде ясно да се разбере, че е в ляво от центъра и в дясно от Брюксел, в посока североизток и Москва.

На власт са хора, които споделят ксенофобска реторика и политика; които гледат с добро око на хора от бившата Държавна сигурност и които са склонни с цената на погазването както на своите политически принципи, така и на националните интереси да подкрепят до последно имперски проекти като "Южен поток".

На всички бе предложена една героична декларация, която бе обявена за голямо постижение на коалиционната култура, но в нея се съдържаха преди всичко пожелания. Както стана ясно по-късно от Закона за държавния бюджет пари за тези пожелания през 2015 г. не са предвидени.

С голямо закъснение получихме и управленската програма, но за зла участ освен увеличения размер на текста в него не срещнахме приемливо количество цели, финансови разчети за тях и разписани отговорности по ресори. За сметка на това за този кратък период от три месеца бе поискан първо дълг от 8 млрд. лв., а днес ни се сервира нова сметка с допълнителни 16 млрд. лв. дълг, което преведено от езика на цифрите на човешки език означава ни повече, ни по-малко отказ от реформи и демонстративно желание за абсолютно левичарско, охолно харчене, без да се предвиждат икономии в областта на администрацията, сигурността, здравеопазването, образованието и т.н. На практика ни се предлага една социалистическа политика на бюджетен разврат, което не предвещава нищо добро освен облаги за избрани фирми, които ще се хранят през продънения бюджет.

Покриването на недостига от средства в проблемните сектори в държавата бе направено чрез допълнително натоварване на работещия бизнес и населението с увеличението на максималния осигурителен доход с 200 лв. до 2600 лв.; увеличението на минималния осигурителен доход на земеделските производители със 75% от 240 лв. на 420 лв.; увеличение на минималните осигурителни прагове по професии със средно 4% и увеличение на минималната работна заплата, която може да достигне 380 лв. в края на 2015 г. (от 01.01.2015 г. е 360 лв.) Това увеличение от 11% не съответства на очаквания ръст на икономиката от 0.8% и всъщност ще създаде допълнителна безработица, отколкото ще доведе до увеличаване на нивото на доходите. Ясно се вижда, че една основна част от допълнителните приходи в бюджета за 2015 г. се дължи на разширената и увеличена данъчна основа за начисляване на данъците, което в крайна сметка увеличава данъчното бреме върху фирмите и физическите лица.

Дори плахият опит да се спрат неефективните жп транспортни линии претърпя провал под напора на скромни протести, организирани от бившите управляващи.

Лявото мислене удари и пенсионната система, където в тих сговор със синдикатите, пренебрегвайки работодателите, бе нанесен удар върху втория стълб на пенсионната система с идея да се покрият дефицитите в държавния НОИ.

За тези 100 дни станахме свидетели на дълго говорене за реформа в съдебната система и на никакви действия в системата за сигурност за сметка на поредица от неразкрити поръчкови убийства. За пореден път управляващите демонстрираха безпомощност в лицето на природните стихии и ни заливаха с оправдания за недостатъчни ресурси. На този фон получихме презентация на най-големия обир на годината наречен "Саниране за 1 млрд." на избрани жилища в избрани общини, най-вероятно и за избрани фирми.

Като немски възпитаник съм склонна да изчакам още 15-ина дни, за да се направят окончателните обобщения за този неписан срок. Защото точно толкова си почиваше правителството и "доволния" български народ по коледните и новогодишни празници, за да видим дали само до Трифон Зарезан управляващите са пияни от властта и влюбени в себе си или смятат да я карат така и занапред. Народът скоро ще изтрезнее! /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ДуПеСе
08 Apr, 2015 | 10:23

Соросоид ще ме нарича ксенофоб? Аман от хора на султана...

месара
14 Feb, 2015 | 12:58

много приказки и нищо смислено ............... бълвоч от думи !!! а правителството на орешарски колко много направи за БЪЛГАРИЯ .......ехеееееееееее , още си спомняме за хубавия живот по време на турско руския кабинет ! бсп и дпс бяха опианени от властта си и влюбени в себе си , то не бяха прегръдки , то не бяха целувки на орлов мост...............


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.