Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Проф. Борислав Борисов: Държавата трябва да разреши на висшите училища да имат право сами да спечелят пари за своята издръжка
12 Септември 2014
За разлика от България в ЕС и съединените щати университетите имат право да продават лицензите върху своите интелектуални продукти и това им носи доста сериозни доходи. Въщност в обединена Европа, единствено у нас не е разрешено на висшите училища да продават своята продукция и това е въпрос, чието решение се отлага близо десетилетие.
 
„Вместо държавата да казва „нямам пари за висшето образование“, да остави висшето образование само да си спечели парите, със своята научна продукция, с предмета на своята дейност“, посочи той. 

Tезата, че университетите са далеч от интересите на работодателите, не лежи на реални основания, тъй като едва около 7 процента от бизнеса у нас принадлежи към средния и едрия сектор, където има действителна нужда от множество специалисти с висше образование. „Висшисти има там, където има разделение на труда. Един се занимава с маркетинг, друг със счетоводство, трети с  управление . Българският бизнес в момента не е в състояние да предяви изисквания към висшето образование - нито да поеме кадрите на висшето образование“ , заяви проф. Бориосов, почетен ректор на УНСС.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.