Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Живот под земята
20 Май 2014
Букурещ изобилства от богато украсена архитектура, барокови дворци и озеленени булеварди. Но под именията и площадите се крие втори град...

Букурещ, наричан "Париж на Изтока", изобилства от богато украсена архитектура, барокови дворци и озеленени булеварди. Но под именията и площадите се крие втори град, който не може да се види от туристите – подземното царство на аутсайдери и наркомани, живеещи в канализацията на румънската столица.

Там всеки е ХИВ –позитивен, а една четвърт страдат от туберколоза, сгушени на топло между тръбите. Начело на този град на покварата е човек на име Брус Лий, прякор останал му от времето на уличните борби. Баща, наставник, наркодилър на всички, той осигурява безопасност и доставки на лепило за "канализационните деца" от Букурещ, които живеят там от падането на комунизма преди две десетилетия.

Животът на това подземното общество е заснет от "Channel 4". Разказът започва от гара Норд, откъдето с влак можете да стигнете до сърцето на ЕС, но нашето пътуване ще отнеме само няколко метра.

Когато Чаушеску пада, има десетки хиляди деца в домове за сираци в Румъния. През 1990 г. поредица от доклади разкриват сцени на пренебрежение и жестокост към децата, напомнящи концентрационните лагери. Тогава някои се местят в тунели под Букурещ, където наркоманията е широко разпространена. Входът към този подземен свят е малка дупка в асфалта от предната страна на гарата. В късния следобед те започват да излизат на повърхността като съживени мъртъвци.

Сред тях е и малко момче на име Нико, който изглежда на около 12 г. Той се съгласява да отведе екипа "долу", а там в тъмнината има паралелна вселена...

Първо те удря топлата вълна в тунела, замисъл за централното отопление на града. След това идва миризмата и музиката. Има електричество и стерео система, от която звучи денс музика. Ако в ада има нощен клуб, то той сигурно изглежда така. Полугол и целият покрит с татуировки, Брус Лий показва най-важната от тях на вътрешнaта част на бедрото си, която гласи:"Брус Лий, кралят на канализацията". Той снабдява всички с "Aurolac", наркотик, подобен на метадон, който също се инжектира.

Той отвежда екипа в друг тунел, където се намира неговата "спалня". Показва още една татуировка на момче по къси панталони. "Това съм аз като дете. Майка ми ме изостави три дни след раждането", казва Брус, отраснал в сиропиталище, където живеел с много други деца, които вече са мъртви. Подземното феодално владение на Лий дава на наркозависимите сигурност и топло място за спане.

Следваща спирка е място, наречено "Хотел". Повечето хора тук са от домове за сираци. "Системата не се грижи за тях. Те идват при мен за храна, топлина, родителски съвети и разбиране. Ние сме едно семейство", казва Брус Лий.

На "горния етаж" ни среща с жена на име Ралука, която е предоставила убежище за хората от канализацията. Изпълзяхме на колене от дупката зад автобусната спирка, а група объркани пътници ни загледаха. Така започва третият етап от пътуването. Брус Лий с около 15 скитащи кучета из Букурещ ни отведе към приюта. Когато пристигнахме, там се появи Нико. Брус Лий го прегърна. Миналата година момчето едва не умира в болница. "Брус беше този, който ме посещаваше всеки ден. Носеше ми пари, сок и сладкиши. Заведе ме при г-жа Ралука, където живея сега. Тe бяха единствените до мен", споделя малкото момче.

Когато родителите на Нико се разделят, баща му го принуждава да рови в кофите и да продава намереното, докато той пие. Нико успява да избяга и започва да взима наркотици на улицата. Брус Лий не му позволява да се инжектира вече, но Нико отчаяно се нуждае от лечение, което държавната болница не може да му осигури, докато той все още смърка лепило.

Когато Ралука пристига, слънцето залязва. "Бих искала да го убия, да го накажа, но в името на онези хора не мога. Животът им зависи от него", казва жената за "вожда на клана". Брус Лий прегърна и нея. След това Нико дойде между тях, усмихвайки се. Това са единствените двама възрастни, останали в живота му. "Ние сме едно семейство. Имаме си нашите проблеми, но сме семейство", казва Ралука.

Преди слънцето да залезе напълно, имаме време за снимка на триото. Шарена, объркваща семейна снимка. Пълна с мрак и светлина. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
21 May, 2014 | 12:59

Тия какво се правят на интересни. Като че ли в Париж няма такива неща


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.