Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Столипиново се стяга за туристическия сезон
Веселина Божилова - 10 Май 2014

Както има жени, които се влюбват в серийни убийци със смъртни присъди в затвора и им пишат писма, така ще се намерят и хора, които ще дойдат в Столипиново, за да се убедят с очите си какво означава най-лошата дестинация за почивка в света.

Дейли Мейл е таблоид и на него трябва да се вярва умерено, а сайтът, направил класацията, изобщо е онлайн магазин за подаръци, но да кажем, че не са сбъркали много. По-странно е, че на някого изобщо му е хрумнало да гледа на Столипиново като на място за почивка. Като ги питаш местните за тоя момент, те дори не разбират за какво става дума и в един глас хорово се оплакват, как нямат почивка самите те.

Преди две седмици с много взаимно разбирателство между двете страни, кметството на район Източен премахна към 70 търговски обекти - павилиони и сергии, в пространството между няколко големи панелни блока. Изринаха се тонове боклуци, а на тяхно място камиони карат пръстта, изкопана в строежа на новия стадион на ФК "Ботев" с идеята тук да се озелени, да се сложат пейки и детски площадки и районът да стане по-красив. Колкото и да не им се вярва на хора, които само са чували за Столипиново, има и такива блокове тук. Днес обаче се вижда, че работата нещо се бави, а междувременно изникват нови рискове.

Една от забележителностите на Столипиново, която особено впечатлява западните журналисти, са огромните панелни блокове с избити прозорци на стълбите и накичени със сателитни антени. Друга тяхна особеност са наводнените изби. Блоковете буквално плуват във вода, а миризмата около тях е покъртителна. Покрай озеленяването строителите са махнали разни приспособления за защита на децата и като краен резултат до тоя момент едно десетгодишно момче вчера е паднало в шахта, пълна с вода и едва не се е удавило. По-страшното е, че са разбили и тухлите, зазиждащи прозорците на наводнените изби. Както казва една жена, тук дете ако падне, няма и да го намерят. Така е, дълбочината е почти метър и половина, а водата е страховита супа от бактерии. Опасно е, спор няма. Всеки ремонт, разбира се, има жертви, но точно в момента около блоковете, които в бъдеще може и да потънат в зеленина, е кал до шия.

До изборите ще копаят, после ще спрат, твърди работник от "Чистота" и отказва да си каже името. 400 души, предимно от Столипиново, се трудят в общинското дружество и точно те биват возени до София по различни митингаджийски поводи. Впрочем употребата на циганското население по избори изобщо не е продукт на прехода, има много по-стара история и просто някой се е сетил.

Кварталът възниква като село, наречено на генерал Столипин, само две години след Освобождението и то с идеята да събере всички цигани, пръснати в Пловдив. Не успява да събере всички, в града още има махали с живописни имена като Аджисана, Шекер махала, но така или иначе поставя основите на най-голямото ромско гето в Европа. Още при първите избори в свободна България политици се сещат за гласоподавателния му потенциал и не спират да го използват и до сега. Циганите, от своя страна, броят това си качество съвсем сериозно за възможност и никакви приказки за честни избори и свободна воля изобщо не стигат до тях. Кого да виним за това, историята започва от 1903 година…

Кварталът премина през различни етапи в годините, беше поле на експерименти и политики, на скъпи опити за интеграции, но се развива по своя си логика. Боклуци в момента има само около големите панелни блокове, които не са тяхна измислица - те никога не биха избрали да живеят в тях, ако имаха друга възможност. Факт е, че и с панелното бездушие се справят по свой си начин - кафене в заградена площ над входната площадка, градинки пред апартаментите на първия етаж, собствени стълби… Всеки е подходил по свой си начин. В останалата част Столипиново все повече заприличва на един голям пазар, а има улици, чиито къщи могат да съперничат и на богатите квартали по света. Емиграцията плюс несекващите доходи от търговия с наркотици, сменена сега от търговия с цигари без бандерол, носят пари на много от тях. Кварталът си има вече и своята полулегална бизнескласа - легалното е в търговията поне на разрешени стоки, нелегалното идва оттам, че едва ли плащат някакви данъци изобщо. Турските стоки са на почит тук, освен редовните дънки и маратонки, има и стоки, които иначе може да си купиш само в Турция - кори за баница, пилаф, зехтин. Плодовете и зеленчуците в квартала са буквално на половин цена в сравнение с магазините в града. Затова и Столипиново вече се е превърнало в предпочитана дестинация за пазар и за много пловдивчани.

Населението, което по принцип никога не се повлиява сериозно от външен натиск, все пак се променя. Променят го богатите цигани. Те живеят в хубави големи къщи с уредени дворове и не търпят да им мирише от тоновете боклуци. Точно богатите цигани от единия край на улица "Крайна" предизвикаха фадромите и събарянето на сергиите на другия край. Столипиново е много затворена зона - факт е, че тук трудно ще намериш някого, който говори правилен български език или изобщо го говори свободно. Децата ходят на училище, седем училища има в района, някои дори завършват средно образование, но така или иначе повечето дори не говорят български. При това положение много трудно може да се променят нещата отвън. Но истината е, че онези от тях, които видяха как се живее в уредена страна, пренасят опита и тук. Така че – да не губим кураж. Столипиново е интересна дестинация за всеки, който е любопитен да види как живеят другите. Да заповядат и туристите, със сигурност все някой ще дойде да провери дали наистина това е най-лошото място за почивка в света. Може и да е най-лошо за почивка, но пък е интересно. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
05 Jun, 2014 | 01:36

Столипево направи втори опит да му се разреши да си построи Музей на холокоста, но безрезултатно. За Видин може, за Шумен също - стига да си поиска, а за Столипево не?! Докога тези двойни стандарти! Докога ще се лишава ромското население от най печелившия бизнес! Трети опит няма да има - всичко ще се реши с брадви!

shaban
29 May, 2014 | 20:33

Balgarite izobshto da ne mi govoryat za higiyena v doma!

Mariana
20 May, 2014 | 21:51

Zdraveite!
Predi 5 godini posetihme Bulgaria.
Edno ot jelaniyata na moya suprug beshe da vidi kvartal "Stolipinovo".
Beshe izumen, kakto ot boklucite, taka i ot kolite "Mercedess" tam, i ot satelitnite anteni.
A samata az predi 30 godini, kogato praveh intervyu za radio Plovdiv, posetih edna ot romskite kushti v tozi kvartal i se vpechatlih ot chistotata, poryaduka, aromata na lavandula i na vkusno yadene, koeto se gotveshe v kuhnyata. Kushtata izbrah suvsem proizvolno, na sluchaen princip, poneje ne poznavah nikogo tam.
Taka che, vsichki nie sme choveshki sushtestva, ravni pred Boga, i vsichki sme sposobni i na dobro, i na zlo...Kakvo shte izberem - ot nas zavisi!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.