Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бедност и бежанци – експлозивна смес в България
13 Ноември 2013
Поставено на тясно, правителството реши миналата седмица да ускори процедурата по експулсирането на икономическите мигранти

Притокът на бежанци в България – най-бедната страна в Европейския съюз, тревожи българите и според наблюдателите води до засилване на национализма и създава опасност от дестабилизация на страната, коментира АФП.

В рядко срещана съвместна декларация президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски , подкрепени от парламентарно представените партии, предупредиха днес за опасност от ксенофобия. В България тази година навлязоха над 10 000 нови имигранти. Поставено на тясно, правителството реши миналата седмица да ускори процедурата по експулсирането на икономическите мигранти, по-специално дошли от Северна Африка и Афганистан.

Притокът на сирийски бежанци, който се засили от лятото насам, също изненада властите, които трудно успяват да дадат подслон на новопристигащите. Трескавото трансформиране на бивши училища и казарми в убежища предизвиква безпокойството на населението. Жителите на с. Телиш в Северна България блокираха пътища и дори двама души заплашиха да се самозапалят, ако в бивше военно поделение бъдат настанени бежанци. В Харманли, близо до границата с Турция, местните жители се опасяват от разрастване на престъпността и днес обещаха да блокират главния път към границата. В София струпването на безпарични имигранти от Африка и Азия около джамията край Халите безпокои българите, които не са свикнали да гледат толкова бежанци, събрани в центъра на града.

Според аналитика Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията "бедността, съчетана с безпрецедентния наплив на имигранти, представлява взривоопасен фактор. "В Западна Европа – обяснява той – имигрантите намират неквалифицирана работа и работят на черно, но в България тези работни места вече са заети от роми и други български граждани." В този контекст инциденти стават все по-често и правосъдието започна редица разследвания на случаи на подклаждане на расова омраза. Млад мъж от Мали и жена от Камерун бяха пребити в последните дни. Български мюсюлманин също стана жертва на бръснати глави, които го взели за имигрант. Той беше нападнат в София и в момента се намира в кома. "В ЕС се спазват човешките права, но тук цари дискриминация. Нападат ни в автобуси, редовно ни пребиват", заяви пред АФП конгоанецът Кристиан Ндинга, който от две години очаква да получи статут на бежанец.

В резултат на това напрежение "доверието в институциите се срива, а национализмът процъфтява", заключава пред АФП политоложката Боряна Димитрова, президент на института Алфа рисърч. Съгласно негова анкета, проведена през октомври сред 1030 души, 78% от българите се опасяват, че за бежанците може да бъдат изразходвани много пари, 68% говорят за опасност от престъпност и 63% - за санитарни рискове. 48% се страхуват от терористични актове. Такъв е случаят с пенсионерка, пожелала анонимност, която разказа пред АФП за неотдавнашен случай на кървав обир: "Твърде много станаха бежанците. Да дойдеш без документи, да влезеш с нож в магазин и да раниш млада жена, това не го приемам."

Ултранационалистическата партия "Атака" мълчаливо подкрепя правителството на технократа Пламен Орешарски, но в същото време критикува имиграционната му политика и се възползва от създалата се ситуация. Електоралната подкрепа за нея е 3%, но популярността й нарасна двойно през последните два месеца. А миналата седмица беше създадена нова формация от екстремистки организации. Нейната програма е красноречива: "Да прочистим страната от тези боклуци имигрантите." Освен това тя настоява да се забранят неправителствените организации и дори партията на турското малцинство, която е представена в парламента.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

намигащ
14 Nov, 2013 | 01:31

Питам се как са могли да достигнат пеш до България? Ако не са пътували пеш явно някой им помага, нали? Не може ли и ние да им "помогнем" да преминат през страната по-бързо и да ги оставим да прекосят по същия начин границата със съседите? Сигурен съм, че мечтаят за Западна Европа-там е по-добре.

trak
14 Nov, 2013 | 00:48

TOVA E AKTUALIZIRAN PLAN ran--ut !. NEMAME OBSTA GRANICA---VRUSHTANE S EXPRESNA PROCEDURA--VSEKI OTKUDETO E. VKL. I SIRIA !!! NEMA DA STAVAME PODLOGI na tel--aviv i na a nkara !!!

муспи
14 Nov, 2013 | 00:26

Много мило от екстремистите, само че какви екстремисти са те щом не смеят поне да засегнат мимоходом темата за еврейската окупация на България. Тези "бежанци", болшинството африкански, се докарват от евреите за нашето унищожаване - да не са дошле от Африка на собствени разноски и да са преминали толкоз граници включително и израелски леко като българската? Също така Сидеров след като се знаят неговите разбирания по еврейския въпрос, за кога го отлага - България е вече пред закриване?!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.