Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Новите Нагли щурмуваха университета
28 Октомври 2013
Бяха като рояк стършели – тъпи, настървени, готови да чупят и бият. Водени не от дежурния фюрер, а от депутата от Коалиция за България Борис Цветков и многократно осъждания Бисер Миланов-Петното

Надявам се да сте ги видели. Ако не сте, преровете интернет и ги вижте – на всяка цена. Струва си гледката – за да разберете докъде сме се докарали. И за да разберете, че тези мерзавци няма да си тръгнат просто така – защото целият български народ не ги бил харесвал. Те са истинските окупатори – и няма да си тръгнат от окупираните територии на българската държавност, докато ние не ги изритаме оттам.

Бяха като рояк стършели – тъпи, настървени, готови да чупят и бият. Водени този път не от дежурния фюрер, а от депутата от Коалиция за България Борис Цветков и многократно осъждания Бисер Миланов-Петното, неведнъж задържан при протестите през лятото срещу кабинета. Каква двойка само, каква персонална коалиция! И какъв прецедент – депутат да води шайка насилници в щурм срещу автономния университет! Това не се е случвало наистина никога.

Смляха крехките прегради и нахлуха в двора на Софийския университет с диви викове от типа на: “Курви на Бойко Борисов!”, нахвърлиха се върху вратите, късаха плакатите, с които се обявяваше окупацията, оглеждаха се за възможности да проникнат вътре – обсъждаха включително и възможностите да се промъкнат със стълба през прозорците. Накрая, след като си разиграха театрото, изчетоха си декларацийката и установиха, че вратите са яко заключени, подвиха опашки пред хората, които се сбираха в подкрепа на студентите – и се заканиха, че на следващия ден ще се случи същото.

Самите студенти пък свидетелстваха, че около Алма Матер се навъртали атакисти и бабаити от футболните агитки, които налитали на бой – пред благосклонните обективи на Алфа TV и Барековата официозна телевизия. През нощта пък някакъв тръгнал да се катери по решетките на прозорците, друг закрепял нарочно сгрешен трансперант с надпис “Укопация”.

Тази акция има открито илюстративен характер – политическите шайки и “доброволните” отряди вече са факт. Режимът е възприел насилието като своя актуална стратегия – и вече прибягва до практиката на “неотговорните фактори”, познати в българската история от 1925 г., когато жертва на подобни стратегически шайки станаха Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев и мнозина други. БСП не само че е коалиционен партньор на неофашагите от Атака, но и съвсем откровено ползва фашистките методи за терор над непокорните и инакомислещите. Иначе казано: по софийските улици наистина бродят червено-кафяви шайки – и те наистина са готови да бият.

Всичкото това при презумпцията, че “окупаторите” пречели на нормалния учебен процес, който огромният брой студенти жаждували да продължат. И разбойническият вчерашен щурм на “контраокупаторите” бил дело тъкмо на такива ученолюбиви недоволници, организирали се спонтанно във Фейсбук. Това е “обяснението” – и на политическите педеруги от столетницата, и на Барековия лайномет, и на шушумигата ректор.

Само че тези Нагли, дето щурмуваха университета, изобщо нямаха вид на студенти. Имаха вид на прохождащи гангстери и футболни хулигани. И ако представителите на полицията, дошли да погледат сеира, си бяха направили труда да поискат техните студентски книжки, истината за организаторите на това щурмовашко оперативно мероприятие щеше да лъсне в цялата си омерзителна голота.

Не по-малко отвратителни от самия щурм са коментарите, които звани и незвани правят по повод студентската окупация. Това било – гъгнат те – политическа акция, а политиката нямала място в Алма Матер. Нямала място ли?! Ами как тогава в най-светлите страници от историята на този универисет се вписва освиркването на Фердинанд от студентите през 1907 г.? Това неполитическа акция ли е била? Или може би в представите примерно на проф. Драгомир Драганов студентът трябва да е стерилно същество, което слушка безропотно своите професори и никакви обществени ангажименти не вълнуват сърцето му – дори когато, както е в случая, става дума буквално за съдбата и бъдещето на неговата родина?

Ядецът е единственото, което можем да покажем по този повод на червено-кафявите наглеци. Хората, които се събраха пред парадния вход на университета същата вечер – в подкрепа на окупиралите сградата студенти, вече им го показаха. Студентите от другите университети, които в момента окупират своите аудитории – също. Театрите, които излизат на протест – също. Хората, които протестират вече повече от четири месеца – също.

За сведение на наглеците именно студентите са променяли съдбата на България в най-кризисните моменти от извратения преход към демокрация, който открадна 24 години от живота ни. Те поеха ударите на полицейските палки при обсадата на парламента през нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г., благодарение на което червените боклуци, току-що предизвикали поредната национална катастрофа, бяха трайно изметени от политическата сцена на България. Сега очакваме да се случи същото.

Трябва да се случи същото! И няма какво да очакваме. Трябва да участваме! Студентите са абсолютно прави – няма утре, няма вчера – има Днес – и това Днес е императивно! След броени дни е първи ноември, празникът на Народните Будители. Нека използваме този ден, за да покажем, че българският народ се е пробудил – и че това пробуждане е цялостно и необратимо. Нека тогава – в този ден, всички бъдем на улицата – и нека останем там – ако потрябва и дни наред, както чехите стояха на Вацлавски Намести дни наред, докато режимът падна и дойде свободата – извоюваната и следователно – истинската свобода!

Нека и ние направим като тях. В Деня на Народните Будители, в тяхно име и с техните светли завети – нека въстанем срещу лъжата, подлостта и пошлостта в обществения ни живот, нека излезем на улицата и останем там, докато червено-кафявата чума най-сетне и завинаги се превърне в история!

Коментар на Едвин Сугарев


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.