Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Плевнелиев: Реализацията на Националната програма за енергийна ефективност ще направи проект като АЕЦ „Белене“ ненужен
7 Май 2013

Реализацията на Националната програма за енергийна ефективност ще направи проект като АЕЦ „Белене“ ненужен и същевременно българските граждани ще живеят в уютни сгради и качествена среда. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, който присъства на церемония в икономическото министерство по връчването на 16 споразумения с бенефициенти по V транш на проекта „Енергийно ефективни мерки в обществени сгради“. „Надявам се веднъж завинаги да спрем да задаваме въпроса трябва ли енергийната ефективност да бъде приоритет“, подчерта държавният глава. С инвестиции от 1 млрд. евро може да бъде реализирана икономия от около 2000 мегавата, колкото е проектната мощност на АЕЦ „Белене“ на стойност 10 млрд. евро, коментира президентът.

„Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, а най-умните инвестиции не са в количество, а в качество. Енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация – това е „Големият шлем“ на България“, каза още държавният глава. Той изрази надежда, че националната програма за енергийна ефективност „ще стартира много скоро“, като първоначално се предвижда да бъдат санирани близо 200 обекта. Делът на европейското финансиране в проектите по програмата беше увеличен от 50 на 75 на сто, припомни президентът и призова гражданите да се възползват от възможностите, които ще доведат до двойно намаление на разходите за електричество.

Служебното правителство преговаря с ЕК по Договора с партньорство до 2020 г. енергийната ефективност да бъде финансирана по две оперативни програми, като смислен национален приоритет, от който печелят милиони българи, коментира президентът пред журналисти. В момента от произвеждани 13 000 мегавата електроенергия ползваме едва от 2 до 4 хиляди, затова работим за намирането на цялостно решение на проблемите в енергийния сектор, допълни държавният глава. В момента всички елементи на енергийната система се проверяват, за да се вземе решение по какъв начин да бъде променена националната енергийна стратегия. „Ще бъдат проверени всички по веригата - кой, защо и какво и прави по отношение на цената на тока, за да имаме решение не на парче, а цялостно решение“, коментира президентът. Той поздрави ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за добре работещия Обществен съвет към институцията. „В областта на енергетиката служебното правителство действа много амбициозно и постига немалко с единствената цел за пълна прозрачност и за легитимна промяна на енергийната стратегия на страната“, допълни още държавният глава. Законодателните промени в тази посока трябва да бъдат извършени от следващия парламент.  

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев връчиха на бенефициенти 16 споразумения по проект за енергийно ефективни мерки в 31 сгради в столицата. Предвижда се да бъдат рехабилитирани 15 болнични, шест учебни, четири административни сгради, две спортни зали и четири други. „Енергийната ефективност не е абстрактен термин, а има конкретни измерения в намаляването на сметките за ток и парно и ограничаване на климатичните промени, повишаване на жизнения стандарт на хората и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика“, заяви на церемонията министър Асен Василев. Проектът, финансиран с близо 8.5 млн. евро от Международния фонд „Козлодуй“, ще осигури годишно спестяване на енергия в размер на 27.75 млн. кВч и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 9.63 тона годишно. По същата програма ще бъдат санирани 75 сгради в големите общини и 168 сгради в малките общини. Програмата не изисква съфинансиране от страна на получателите, поясни министър Василев.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.