Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Живко Георгиев: На изборите ще има изненади и наказателен вот
7 Май 2013
От формациите с най-голям потенциал се очертават Демократична гражданска инициатива, "Модерна България" и "Глас народен"

Последните резултати са важни не за друго, а за да оценим какъв ще бъде ефектът от предпразничните скандали, свързани с подслушването и това, което чухме от него – така наречените СРС-та.

По всяка вероятност и моето очакване е, че това малко ще намали избирателната активност и във всеки случай в разпределението на предпочитанията на избирателите ще нарасне наказателният вот срещу ГЕРБ. Не можем още да прогнозираме поради липса на точно тези последни данни – как точно ще се разпредели наказателният вот между многото политически формации, които имат потенциал да сторят това. Тоест – позиционирането им ги прави алтернатива на настоящето и символ на промяна – по-малко или по-радикална, по-позната или по-изпробвана в досегашните демократически фронтове, на които бяхме свидетели през последните години.

Във всички случаи със сигурност ще има изненади, не мога да кажа какви. Лично моето очакване е, че твърде голям брой гласове ще бъдат подадени за формации, които се борят да прескочат 4-процентовата бариера. Някои няма да успеят, но във всеки случай те ще дадат заявка за поява на нови политически формации, които ще имат по-голям потенциал в бъдеще.

Техният потенциал, друг е въпросът дали ще успеят в кратката и необичайна избирателна кампания да го реализират в максимална степен, но онзи потенциал, за мащаба, на който загатнаха протестите преди месец-два, не е малък и той създава възможности за политическо бъдеще на няколко политически формации. Ако трябва да ги обобщя – те са следните. Още в самото начало беше ясно, че протестиращите не бяха прекалено хомогенни и в своя ценностен облик, и в представата си за това какво трябва да се промени, и в своята чувствителност към едни или други аспекти на политическия живот. Ако трябва да групирам тези три основни вектора, които извлякоха в най-голяма степен потенциал от социалните протести, те са три. Гражданско-политическото движение за повече демокрация, за повече пряко участие на гражданите в политическия живот, за промяна на системата, за самоизбирателство на политическата система като цяло – това е единият вектор. Там от формациите, които сега открива предизборната борба с най-голям потенциал се очертават Демократична гражданска инициатива, "Модерна България", "Глас народен". Очертавам три формации, които в предизборната кампания разчитат преди всичко на онлайн кампания, но и на граждански инициативи, подписки за референдум, които очертават лагера на онези от протестите, които извлякоха и са най-чувствителни към идеите за радикална политическа промяна на страната. Има и други, но поради малко странните си решения да ползват като носител някакви стари политически формации, макар и не много актуални през последните години, те имат по-неясна политическа платформа, по-неясен граждански патос. Тези три политически формации имат добър потенциал. Във всички случаи не бих се изненадал, ако изборният им резултат е между 1 и 4%, а защо не и повече. Друг е въпросът дали в оставащата седмица те ще успеят да доведат до урните своите симпатизанти. Това е едната група.

Другата група, това са зелените. Много активно участваха още в протестите през последната година, финалната фаза на социалните протести. Там основната политическа формация, която претендира за техния глас, това е партия "Зелените". И третата група национал-патриотическа, с доста силни социални елементи.

Естествено, ще има наказателен вот, който ще се реализира и с потенциала на относително по-добре познати партии. На такъв наказателен вот естествено ще разчита и БСП, и "България на гражданите", няма нужда да изброявам всички партии. Това са тези, които пряко кореспондират в своите идеи с идеите, станали популярни по време на протестите ./БГНЕС

Коментар на Живко Георгиев - социолог, директор по изследванията в ББСС "Галъп интернешънъл"


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.