Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърция е проблем, но Испания може да погуби еврото
3 Май 2010
Кризата, причинена от гръцкия дълг заразява еврозоната точнo както бацила отслабналия организъм

Кризата, причинена от гръцкия дълг заразява еврозоната точнo както бацила отслабналия организъм. Заразата се разпространява от Гърция към Португалия, Испания и отчасти в Италия и Ирландия т.е. засегнати са всички страни, които обикновено се наричат с не много приятната абревиатура PIIGS.

Заболяването е общо: всички тези държави използват привилегиите за членство в еврозоната - твърда валута, за да вземат заеми и да харчат в голям мащаб, което не е възможно при съществуването на националните им валути. Междувременно, нивата на заплатите и разходите за производство в тези страни се отдалечиха много показателите на най-ефективните членове от еврозоната, най-вече Германия.

Сега обаче при PIIGS няма собствени валути, които могат да се обезценят и да смекчат проблема. Затова трябва да се въведат строги икономии, но населението едва ли ще се примири с тях. Съществува риск от гибел на еврото предвид ситуацията в Испания - четвъртата по големина икономика на еврозоната. Прекалено голяма, за да могат Франция и Германия да я спасят.

Другата сериозна опасност е липсата на търсене на държавни облигации на PIIGS, подобно на финансово-кредитната криза през 2007-2008 г. Инвеститорите поставиха под въпрос платежоспособността на тези страни, пазарите търсят следващата жертва, а властите не бързат да предприемат спешни действия.

Междувременно, обезценяването на държавните облигации на Испания, Ирландия, Гърция, Италия и Португалия в размер на 1 трилион евро може да предизвика ефекта на доминото в банковата система на Европа. Светът не се нуждае от друга финансова криза, още повече че правителствата не могат да емитират облигации, за да спасят икономиката.

Шон О’Грейди, The Independent


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

гръклан
05 May, 2010 | 09:14

тази измишльотина - евреопейския союз нерушимой,само ще съчинява версии,според които да печелят евреопейците,а ние да духаме супата...шкембе-чорбасъ,ако не ни забранят и нея

гръцмул
04 May, 2010 | 13:04

какъв проблем...нас ще ни баламосват с някакви 7млрд. дето няма да получим,а на гърците ще изсипят111 - дано не изпаднем като тях,горките


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.