Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обявиха платно на Пикасо за картина на ХХ век
10 Януари 2007
“Авиньонските девици” е ключово за модернизма платно, смятат британски изкуствоведи

Британското издание The Guardian обяви творбата на Пабло Пикасо “Авиньонските девици” (“Les Demoiselles d'Avignon”) за картина на ХХ век и ключово платно за модернистката живопис. През 2007 г. първата напълно кубистка работа на испанския художник навършва точно 100 години.

25-годишният Пикасо започва ескизите на картината през зимата на 1906 г. и я завършва през юни 1907 г. Смята се, че световноизвестният художник не е работил нито над едно от платната си толкова дълго и щателно, колкото над “Девиците”. Лидерът на течението на сюрреалистите Андре Бретон (Andre Breton), запознал се с творбата след Първата световна война, я определя като “квинтесенцията на творчеството на Пикасо”. От 1939 г. “Авиньонските девици” са част от колекцията на Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк (New York's Museum of Modern Art, MoMA).

Първоначално художникът смята да нарисува сцената в един от публичните домове на Авиньонската улица в Барселона, като на ескизите са запечатани и клиенти и проститутки. В окончателната версия на платното обаче остават само 5 голи жени, лицето на една от които е скрито под африканска маска. Според експертите по изкуство на The Guardian, именно използването на маската прави творбата на Пикасо ключова за течението на модернизма. “Модернизмът е изкуство, което носи маска... Неговата поява обозначава победата на формата над съдържанието”, коментира изкуствоведът Джонатан Джоунс (Jonathan Jones).


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.