Факти, Анализи, Коментари
   18 Септември 2018
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

“Денят на Звяра” 06.06.06: Суеверия, пророчества и залагания
6 Юни 2006

Ден за Края на света или просто обикновен ден – какво означава днешната дата за хората по света?


Суеверията свързват днешната дата с “числото на Звяра” – 666.
     Днешният 6 юни 2006 г. от много суеверни хора по света се счита за изключително опасен ден, тъй като “инициалите” на датата изписват прокълнатото “число на Звяра” – 666 (6-ти ден от 6-ти месец на 6-тата година), споменато в Откровенията на Йоан Богослов. Приближаването на “дяволската дата” предизвика страхове и опасения в различни части на света – някои жени панически отказват да раждат на този ден, в Интернет се правят “горещи” залози дали днес ще настъпи Краят на света, а учени и свещенослужители в един глас призовават всички да запазят здравия си разум и да не се поддават на апокалиптични суеверия. В този ден премиерата си на световните екрани ще направи и римейк на филма за раждането на Антихриста.

     Дяволските свойства на числото 666 се придават най-вече въз основа на пророчеството от Глава 13, стих 18-ти от Откровението на Йоан Богослов в Библията: “Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на Звяра, понеже е число човешко, и числото му е 666”.

     Суеверия, свързани със 666, има навсякъде по света. Показателно е, че в САЩ от няколко години липсва магистрала с № 666, въпреки че такава е съществувала в продължение на 77 години. Магистрала US 666 e създадена през 1926 г. и в първоначалния си вид свързва в посока север-юг град Кортез в Колорадо и Галъп, Ню Мексико. От 1938 г. до 1970 г. магистралата е удължена до Дъглас, Аризона, а от 1970 г. до 1992 г. свързва Монтичело, Юта с Дъглас, Аризона. През 1992 г. щатът Аризона премахва всички табели с № 666, заменяйки означенията на южното разклонение с US 191. През 2003 г., останалите 3 щати, през които преминава “адската магистрала” (Юта, Колорадо и Ню Мексико) молят Федералното пътно управление на САЩ да я преименуват на US 491. Така, от декември 2003 г. историческата магистрала 666, която не е “магистрала към Ада”, а към Ню Мексико, вече не съществува.

     Именно днес на световните екрани дебютира римейкът на световноизвестния филм “Поличбата” (The Omen), в който се описва съвременния свят, в който се ражда Антихриста, т. е. се сбъдват пророчествата на Йоан Богослов. Класическата версия на “Поличбата” с Грегъри Пек и Харви Стивънс в ролята на детето-дявол Деймиън, хвърля в шок зрителите през 1976 г.

     Кратка справка в историята сочи, че на датите “белязани” от числото 666 всъщност са се случили множество щастливи за човечеството събития. Така например, на 6 юни 1956 г. се ражда знаменитият тенисист Бьорн Борг, а на 6 юни 1996 г. във военна база в джунглите на Камбоджа умира кървавият лидер на Кампучийската революция Пол Пот. Наистина, в средновековните анали се посочва, че на 6 юни 1096 г. “почти всички звезди летяха като прах носен от вятъра, от първи петли до зазоряване”, но астрономическия феномен няма никакви гибелни последствия за човечеството.


В Америка все пак все още има пътни знаци с означението 666 – като този между Сейнт Питърсбърг и Тампа във Флорида.
     Съществува някаква връзка между датите, съдържащи в себе си три 6-ци и ставащите на тях събития, но тя е преди всичко в умовете на хората. По правило, много от тези дни протичат извънредно напрегнато. Наблюдава се бум на конфликтите на работното място, ръст на престъпленията на битова основа и т. н. Това обаче не е повод за паника, тъй като историята показва, че в тези дати няма нищо апокалиптично. Човечеството е преживявало не едно столетие, в което са съвпадали трите 6-ци – например 6, 16 и 26 юни 1996, 1986 и 1976 г... списъкът може да се продължи до безкрай. В тези дни не се е случило нищо извънредно.

     В Християнския свят триадата 666 се ползва с мрачна слава, която се дължи на каноничното Откровение на Йоан. Според каноните на нумерологията обаче, отделната 6-ца означава “отговорност, задължение”. Що се касае за числото 666, за да се правят изводи за значението му, то трябва да се разложи – сумата 6+6+6 се равнява на 18, а ако и това число се разложи на 1+8 се получава 9. Цифрата 9 се тълкува като “човек”, което отново я свързва с “числото човешко” на Йоан Богослов. В други цивилизации 666 има съвсем друго значение – при някои народи това е знакът на Слънцето, а при египтяните то съответства на древния бог Серапис, който представлява сливане на култовете към Озирис и Апис, бог на подземното царство и всеки живот, зараждащ се в земята, и плодородието, който бил почитан по време на династията на Птолемеите (305 г. пр. н. е. – 30 г. пр. н. е.).

     Според астрологията, свръхестесвените явления, очаквани днес също са чисто суеверие. Според древните зороастрийска и китайска култури, 6 е свещенно число, знак за световната хармония. Върху него е основана знаменитата Книга на промените. Освен това, 666 не е единственото “число на Звяра”, но определено е най-популярното. Според различни преписи на Откровението, достигнали до наши дни, като “число на Звяра” се посочват и 616, и 646.

     През вековете, различни гадатели са се упражнявали с комбинацията 666, правейки най-удивителни изводи кой или какво е "зашифровано" в този “код”. Като Антихриста в различните времена са представяли лудият римски император Нерон, за който се е смятало, че бил мрачната фигура от предсказанията на Йоан Богослов. При изписването на Kesar Neron с древноеврейски букви и придаването на числова стойност, се получавало именно числото 666. Други “претенденти” за титлата Антихрист са били кралете Шарл Х и Шарл XI, император Петър I, Наполеон, Ленин, Сталин, Хитлер и Ротшилд. С “числото на Звяра” са свързвани дори Бил Гейтс и Михаил Горбачов, а някои тълкуватели откриват “адския код” и в името на Интернет – ако от буквите от стандартното съкращение WWW се махне по една чертичка, се получават трите римски цифри VI.

     Различни “хитри сметки” на гадатели свързват с това число точната дата за Края на света. Така например, според тълкувателят на библейския канон Албрехт Бенгл от Германия, който бил изключително популярен не само в Европа, но и в Америка, Второто пришествие трябвало да стане на тази дата през 1836 г. Краят на света така и не настъпил, но още няколко години широката общественост продължила да чака вселенския катаклизъм. В крайна сметка, самите богослови посочват, че и в Библията има страница 666, но тя не е свързана с нищо свръхестествено...


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

baba pena
03 Aug, 2008 | 18:14

Деца вие на Луната ли живеете??? След няколко години няма да има пари в брой. Няма да има лични карти,кредитни и дебитни карти.Ще поискат да ни сложат под кожата на дясната ръка или на челото един МИКРОЧИП ПОСЛЕДНА ДУМА НА ЕЛЕКТРОНИКАТА и ние ще сме само един номер. БЕЗ него няма да можеш нито да купуваш нито да продаваш.ПАК ПОВТАРЯМ - НЯМА ДА ИМА ПАРИ В БРОЙ !!! Но най лошото е ,че чрез ЧИПА ще ни внушават каквото си поискат/ ПСИХОТРОНИКА/!!! СТАВАМЕ БИОРОБОТИ и ГУБИМ ЗАВИНАГИ ДУШАТА СЕ !!! ПОЗНАХТЕ ЛИ В КОИ ВРЕМЕНА ЖИВЕЕМ ?!!-справка / Апокалипсиса на Йоан /.

reno2001
09 Jul, 2007 | 21:33

Преди години гледах фимът "Поличбата" с Грегъри Пек на видео. Беше в 3 серии и много искам да го имам пак, но не намирам това, което искам. Моля помогнете ми!!!!!

N°13
17 Jun, 2006 | 17:47

6arlatanite otkade 6te nabirat privarjenici,ako ne sa sueveriqta?


4udovi6teto ot lohnes
09 Jun, 2006 | 01:45

abe mn ste prosti vsi4ki vie deto vqrvate i se panikiosvate kato 4uete ne6to takova!!!! kvo tolkova!!!!

maria
06 Jun, 2006 | 16:55

mnogo e strahno!!!!!!!!!!Trapki da yseth.


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително