Факти, Анализи, Коментари
   27 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спират производството на карабината, покорила Дивия Запад
19 Януари 2006

Първата карабина “Уинчестър” се появява през 1866 г., последната вероятно ще бъде произведена до края на 2006-та


“Уинчестър`73” – оръжието, покорило Дивия Запад.
     Заводът в американския град Ню Хейвън, където близо 150 години се произвеждат легендарните карабини “Уинчестър” вероятно в най-скоро време ще бъде закрит заради нерентабилност. Оръжието, покорило Дивия Запад е обезсмъртено от Холивуд в множество филми, сред които и уестърнът Winchester'73 на режисьора Антъни Ман с участието на Джеймс Стюарт и Шели Уинтърс.

     В изправеното пред фалит предприятие на U.S. Repeating Arms Co. Inc., в което по време на Втората световна война са работили над 19 000 души, сега са заети само 200. В каталога на фирмата за 2006 г. е представен моделът 325 Wsm, отличаващ се с невероятно точната си стрелба. Това ще е и последната модификация на известната марка, заяви директорът на оръжейната фабрика Пол Де Менато, цитиран от Newsday. Историци и колекционери в САЩ се обявиха против предизвестената смърт на предприятието, посочвайки че оръжейният завод и самите карабини са незаменима част от културното наследство на страната.

     Знаменитата карабина се ражда през 1857 г. в Ню Хейвън, града в който е разположен и престижният Университет “Йейл”. Тогава богатият предприемач Оливър Уинчестър купува оръжейния завод Volcanic Repeating Arms и наема оръжейния майстор Бенджамин Тейлър Хенри да подобри и модернизира карабината Volcanic. Благодарение на работата на оръжейния майстор се появява знаменитата карабина Henry (позната на българския читател от романите за Дивия Запад на Карл Май), с която са въоръжени части от армията на Севера по време на Американската гражданска война. След войната заводът се преименова Winchester Repeating Arms Company и започва производството на първия модел “Уинчестър`66” – реплика на карабината “Хенри” с нов дизайн и подобрена магазинна система.

Последният модел на знаменитите карабини, “Уинчестър 325 Wsm”.


     По-късно “Уинчестър`73” е приет на въоръжение в американската кавалерия, водеща кървави войни с индианците. Оръжието било популярно и сред заселниците и ловците в Дивия Запад, заради своята надеждност. Впоследствие достойнствата на карабината били многократно преувеличени от киното и американската телевизия, която й посвещава сериала “Стрелецът” (1958-63), с участието на уестърн-звездата Чък Конърс.

     От отварянето на сегашната фабрика през 1866 г. са произведени няколко десетки милиона карабини “Уинчестър”, по-голямата част от които се появява на пазара от края на XIX в. да края на Втората световна война. Само от най-популярния модел на пушката, “Уинчестър`94”, са произведени над 6 млн. броя. Упадъкът на завода започва през 1981 г., когато е продаден на компанията Olin Corporation и броят на работниците е съкратен на 5 000. След това той е закупен от Us Repeating Arms, днес част от белгийския оръжеен концерн Herstal Group. Ако предприятието бъде закрито, Кметството на Ню Хейвън и Йейлският Университет ще направят всичко възможно да разгърнат на мястото на завода модерни инсталации за биотехнологично производство.

     Любопитен факт е, че богатството от производството на оръжия носи само нещастия на рода Уинчестър. Дъщерята и единствено дете на управляващия фабриката син на Оливър Уинчестър, Уилям, умира седмица след раждането си. Самият Уилям заболява от туберкулоза и умира 15 години по-късно, през 1881 г. Жена му Сара вярва, че нещастията, сполетели семейството й, са причинени от проклятието на духовете на жертвите на карабините “Уинчестър”. Тя се премества в Калифорния и влага огромното за времето си наследство от $ 20 млн. и последните 38 години от живота си в строителството на легандарното Имение на хаоса “Уинчестър” в Сан Хосе. То било разрушено от земетресението в Сан Франциско през 1906 г., но вдовицата Уинчестър продължила да го строи и надстроява непрекъснато до смъртта си през 1922 г., тъй като смятала, че това е единственият начин да спре проклятието и да остане жива. За къщата самата Сара вярвала, че е обитавана от духове.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.