Факти, Анализи, Коментари
   26 Февруари 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британски учени създават броколи, предпазващо от рак
7 Декември 2005

Суперзеленчукът от семейството на зелето ще съдържа повече сулфорафан – вещество, неутрализиращо раковите канцерогени


Новият сорт броколи ще е готов за масово отглеждане до 3 години.
     Британски учени работят над създаването на нов сорт броколи с повишено съдържание на сулфорафан (sulforaphane) – вещество, неутрализиращо канцерогените в организма, предизвикващи развитието на рака, съобщава BBC News. За съдържанието в зелените зеленчуци и в частност в броколито на химически вещества, участващи в процеса на извеждане от организма на канцерогените, е отдавна известно, но според специалистите, дори най-разнообразната и богата на растителни храни диета, досега не бил в състояние да гарантира предотвратяването на развитието на раковите заболявания.

     Сътрудници от британския Институт за изследвания в областта на храненето обаче успели да изяснят, защо “зелената диета” невинаги действа при предотвратяването на рак. Координаторът на изследователския проект, проф. Ричард Митън (Richard Mithen), посочва, че учените са открили ген, наречен GSTM1, чието отсъствие рязко повишава риска от ракови заболявания. Проф. Митън смята, че при отсъствието на GSTM1, човешкият организъм не е в състояние да задържа дълго врме сулфорафана, получаван от зеленчуците.

     Според изследванията на учените, генът GSTM1 липсва у близо половината от населението на Великобритания. Такива хора биха могли да се предпазят от рак, консумирайки продукти с повишено съдържание на сулфорафан. Именно за тях е предназначен новият сорт броколи, който ще съдържа 3,4 пъти повече сулфорафан. Суперзеленчукът ще бъде готов за масово отглеждане до 3 години. Дотогава специалистите препоръчват на хората загрижени за здравето си, просто да ядат повече зелени зеленчуци.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Marushka
18 Jul, 2006 | 00:13

Много интересно, защото много обичам броколи.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.