Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-големия динозавър съществувал на Земята
26 Януари 2021
Сегашният рекорд за най-масивно животно, което е бродело по Земята, е 63-тоновия Patagotitan mayorum
Някога Патагония е била дом на най-големите животни, бродели някога на планетата Земя. Те са били по-дълги от синия кит и много по-тежки дори и от завроподите, срещани по другите по континенти. Образците, на които сме се натъквали и изследвали до момента, са наистина гигантски. А сега изследователи се натъкнаха на най-големия до момента. Все още палеонтолозите не са сигурни дали става дума за нов вид или просто гигантски представител на животни, които вече познаваме.

Сегашният рекорд за най-масивно животно, което е бродело по Земята, е 63-тоновия Patagotitan mayorum. За разлика от северното полукълбо обаче проучванията на сакалите от периода Креда в Южна Америка са все още в своя зародиш. Първият P. Mayorum бе изкопан едва през 2014-а и бе научно описан през 2017-а - т.е. не е напълно изненадващо, че сме открили нещо дори по-голямо.

В долината на река Неукен в Аржентина археолози откриват 24 непокътнати прешлени, част от гигантска опашка. Те очевидно принадлежат на представител на титанозавърския клад. Намерени са и части от таза и гръдния пояс. На базата на различни съпоставки с Patagotitan mayorum може да се предположи, че костите на животното са между 10 и 20 процента по-големи. А това от своя страна означава, че вероятно дължината му е повече от 30 метра, а височината му - колкото 8-етажна сграда.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.