Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Странни светлини в небето над Норвегия
10 Април 2019
Небесното шоу обаче не е дело на извънземни. Причината се крие в експеримент на НАСА
Туристи в слабо населената шведска част на Лапландия, са заснели изображения на странни светлини в арктическите небе. Нетипични ярки петна са били забелязани и над град Абиско, Швеция, съобщава КРОСС.

"За първи път забелязах светлините на нашата Aurora Web Cam, която непрекъснато следи нощното небе над Абиско в Швеция. Не можех да повярвам на очите си. Беше като от друг свят", заявява Чад Блакли, фотограф експерт по Северното сияние и основател на Lights Over Lapland."Първоначално си помислих, че ни атакуват извънземни. Нямах никакво обяснение за странните светлини", споделя фотограф от Норвегия, който също видял и заснел явлението.

Странните светлини обаче не са дело на извънземни. Причината се крие в експеримент на НАСА, извършен от космическия център Андоя в Норвегия."Изстреляни бяха две ракети по проекта AZURE, който изучава магнитосферата на нашата планета. На височина от 320 километра ракетите са изпуснали специален газ, който ни помага да проучим какво се случва "вътре" в северното сияние", заявяват от пресцентъра на норвежкия космодрум.

Светлините във въздуха са се образували от бариево-стронциевите и алуминиеви микро частици, които са се намирали в изпуснатия от ракетите газ. Тези смеси се йонизират, когато са изложени на светлина, създавайки ярки цветните облаци. Именно те позволяват на изследователите да проследят потока от неутрални и заредени частици.

Учените отбелязват, че подобни изследвания са много полезни за разбирането и проследяването на промените в земната магнитосфера. Именно тя предпазва планетата ни от заредените слънчеви частици, които биха били много опасни за живота на планетата.

Космическият център в Андоя отваря врати през 1962 година като се използва предимно с военни цели от САЩ и НАТО. През 80-те години е установено, че там са базирани шпионските американски самолети SR-71 Blackbird.През 1995 година изстреляна от космодрума научна ракета предизвиква паника в Русия, след като радарите на страната я откриват, а военните предполагат старт на възможна изненадваща ядрена атака срещу страната. На президентът по това време Борис Елцин била дадена опцията за извършване на ответен удар, но междувременно постъпила информация за траекторията на ракетата, която показвала, че тя не представлява заплаха за страната.

Центърът в Андоя обаче е и важна локация са стартирането на множество мисии на НАСА и ЕСА. От 1962 година до сега от базата са били изстреляни над 1200 ракети.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.