Факти, Анализи, Коментари
   3 Декември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
536 година - най-страшната за живот през новата ера
17 Ноември 2018
Тогава „загадъчна мъгла“ се е спуснала над Европа, Близкия изток и някои региони на Азия за година и половина
Един от най-страшните периоди в историята на човечеството е започнал през 536 г. от нашата ера. Това установиха американски учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списания „Сайънс“. Археологът и историк по Средновековието от Харвардския университет Майкъл Маккормик отбелязва, че тогава „загадъчна мъгла“ се е спуснала над Европа, Близкия изток и някои региони на Азия за година и половина. 

Заради недостига на слънчева светлина средните годишни температури рязко са се понижили в Северното полукълбо. Това е довело до катастрофално нисък урожай и масов глад. „И през тази година се е случило велико чудо: цяла година слънцето светеше като Луна, без лъчи сякаш губеше своята сила, преставайки да свети ярко и силно, както преди. От тогава не спираха войните между хората, нито чумата, нито някое друго бедствие, носещо смърт. Тогава беше десетата година от управлението на Юстиниан“. С тези думи описва онази епоха византийският историк Прокопий Кесарийски. 

След това, през 541 г. избухва световната чумна епидемия, която отнема живота на 100 милиона души на Изток и 25 милиона в Европа. Авторите на изследването са взели проби от леда, датиран от пролетта на 536 г. Те са открили в тях микроскопични частици от вулканично стъкло. Учените са ги сравнили с някои частици, които с били открити по-рано. Те са стигнали до извода, че съответстват на вулканичните скали от Исландия. Според изследователите, именно голямото изригване на вулкана, което е станало в тази страна, е довело до серията от бедствия, които са обхванали света по онова време. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.