Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха бира на ... 13 хиляди години
16 Септември 2018
Учените проучвали погребален комплекс на полуномадско племе ловци, когато се натъкнали на остатъци от алкохол в праисторическата пещера близо до Хайфа
Археолози от университета „Станфорд" откриха най-старата бира в света, съобщава Би Би Си. Находката, която може би е на над 13 000 години, е намерена в праисторическа пещера близо до Хайфа, Израел. Учените проучвали погребален комплекс на полуномадско племе ловци, когато се натъкнали на остатъци от алкохол е в един древните съдове.

До момента се предполагаше, че варенето на бира е започнало преди около 5 000 години. Новото откритие не само може да преобърне историята на пивото, но може да се окаже, че то не е вторичен продукт на правенето на хляб, както се предполагаше до момента.

Археолозите не могат да кажат кое е първото - хлябът или бирата, но се предполага, че пивото е било варено, за да се използва за ритуални дейности в памет на мъртвите. Учените искали да установят с какви растения са се хранели хората от племето Натуфиан, които са живели между Палеолита и Неолита, когато внезапно се натъкнали на следи от алкохол, направен от пшеница и ечемик. Разбира се въпреки че процесът на ферментация се е запазил, експертите твърдят, че древната бира не е била толкова силна колкото съвременното пиво.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.