Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Китайците разработват супер радар, засичащ комар на 1500 м
6 Април 2018
Устройството използва най-новата военна технология, за да може да измери бързината, с която насекомите размахват крилата си
Китайски учени твърдят, че работят върху радар, който е толкова чувствителен, че може да засече дори летящите комари на повече от километър разстояние. „Устройството използва най-новата военна технология, за да може да измери бързината, с която насекомите размахват крилата си“, разказва за изобретението един от изследователите, участващи в правителствения проект. Смята се, че свръх модерната технология може да се използва за проследяването на мигриращите комари и да предупреждава хората, изложени на риск от болести като малария и зика.

"Идентифицирането и проследяването на индивидуални цели с големината на комар, вече не е научна фантастика", изтъкна ръководителят на проект, Тенг Лонг, пред вестник „Саут Чайна морнинг поуст“. "Ние всъщност сме съвсем близо до внедряването на тази технология извън лабораторията и използването й за спасяването на човешки животи", допълни той. Самият Лонг от близо 2 години се занимава с амбициозната задача. Още през 2016 година той предлага да бъде създаден "нов метод за определяне на 3D траектория на отделните насекоми".

Миналата година пък публикува научния си труд "Микро-доплеровото измерване на честотата на крилата на насекомите чрез употребата на кохерентен радар с микровълнов сигнал", в който предлага радарът да се използва и за идентификация на видовете. Според данните правителството на Китай е предоставило повече от 82 млн. юана на Лонг е екипът му да разработят радара и да го подготвят за полеви тестове. Новината за иновацията идва близо половин година, след като стана ясно, че Китай е успял да разработи и друг мощен радар, способен да засече невидимите „стелт“ самолети. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.