Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха най-малката Мона Лиза
10 Декември 2017
Тя е направена от ДНК молекули, а размерът на най-загадъчната усмивка в човешката история е само 100 нанометра
Учени от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) създадоха най-малката в света репродукция на Мона Лиза. Тя е направена от ДНК молекули, а размерът на най-загадъчната усмивка в човешката история е само 100 нанометра, предава Technews.

За изготвяне на нано-Джокондата учените са използвали технология, взаимствана от природата - механизъм за самоформиране, който обезпечава компактна структура от ДНК молекули. Именно това е била и целта на разработката - да бъде създадена технология за формиране на миниатюрни структури.

Картината е разделена на квадратни участъци, като всеки от тях е направен от дълги молекули, които пък са формирани чрез използване на къси молекули във вид на скоби. Получените структури са съединявани няколко пъти по четири, за да се формира в крайна сметка матрица с размери осем на осем.

Правилните съединения са реализирани автоматично: границите на фрагментите имат такава конфигурация, че могат да се съединяват едни с други само по определен начин, като са изключени връзките между неподходящи съседи.

Според изследователите, автоматичното формиране на структури от ДНК молекули може да намери приложение при изготвяне на електронни схеми или материали с екзотични свойства, както и при изучаване на взаимодействие между химически вещества и биомолекули.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.