Факти, Анализи, Коментари
   26 Ноември 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Преди 30 милиона години е имало ... земеделци
15 Април 2017
Ново изследване показва, че някои видове мравки са преминали към отглеждане на реколти още преди около 30 млн. години
Мравките са култивирали земеделски култури в контролирана среда милиони години преди хората да разберат как да слагат семена в почвата и да създават от тях храна. Това показва ново проучване на американски учени. Досега беше известно, че десетки различни видове мравки събират гъби от подземни ферми, с които хранят ларвите в колониите си. Някои видове дори успяват да модифицират гъби по такъв начин, че те не биха могли да оцелеят в дивото, подобно на някои генетично изменени култури, отглеждани от хората, които не могат да съществуват в естествени условия. „В хода на милиони години гъби са били култивирани“, казва водещият автор на проучването Майкъл Бранстетър, специалист към американския Музей по естествена история. 

Новото изследване показва за първи път, че някои видове мравки са преминали към този много по-усъвършенстван начин за отглеждане на реколти преди около 30 млн. години, най-вероятно в отговор на охлаждащия се и все по-сух климат на Земята. „Открихме, че култивирането по всяка вероятност се е появило в сухи хабитати в Южна Америка“, посочи Бранстетър. „Тези хабитати биха спрели гъбите да напускат мравуняците и да се кръстосват с други свободно развиващи се гъби“, допълни той. Обичащите влага гъби обитават влажните гори и трудно биха могли да оцелеят сами в променящата се околна среда. 

До своите заключения американските изследователи са стигнали, след като сравнили 1500 проби ДНК от 119 вида мравки, две трети от които занимаващи се със земеделие. Установявайки кои от видовете се занимават с култивиране на гъби, учените успяват да им съставят родословно дърво. „По-висшите общества на мравките земеделци практикуват устойчиво земеделие в индустриални мащаби в продължение на милиони години“, заяви друг автор на проучването Тед Шулц, който е и куратор на експонатите на мравки в Музея по естествена история. „Те набавят всички хранителни вещества, необходими за своите общества, използвайки една-единствена култура, която е резистентна на болести, вредители и суша в мащаб и нива на ефективност, които си съперничат с човешкото земеделие“, допълни той. Гъбите, към които се числят кваса и плесените, не са нито растения, нито животни. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.