Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обвиниха "Дисни" в кражба
24 Март 2017
компанията, според Хари Голдман, използва значителна част от неговите измислени герои и сценарият, за да създаде "Зоотрополис”
Холивудският сценарист Хари Голдмън съди американската компания „Дисни” (Disney) с обвинения в нарушаване на авторските права и незаконно заимстване на идеи. Става въпрос за създаването на анимационния филм "Зоотрополис” (Zootopia, 2016 г.), която взе „Оскар” тази година. Делото е заведено във вторник във федерален съд в Лос Анджелис, Калифорния, предаде ТАСС. Както твърди Голдман, през 2000 г. и 2009 г. той предлага на продуцентите в „Дисни” идеите си, които после да се превърнат в основа за поредица от игри и анимационни филми, но те отказали. След това компанията, според Голдман, използва значителна част от неговите измислени герои и сценарият, за да създаде "Зоотрополис”. 

В иска сценаристът заявява, че „Дисни” са откраднали от него и името на филма. "Докато „Дисни” ревностно защитава авторските си права, корпоративната култура, установила се в компанията, не само че дава възможност за незаконно копиране на материали на други хора, но и по всеки възможен начин го насърчава", се заявява в съдебния иск. Голдман, който е автор на сценарии за филми като "Зов за завръщане" (Total Recall, 1990) и "Следващ" (Next, 2007), иска обезщетение, чийто размер не се посочва, както и признаване на авторското му право. От „Дисни” отхвърлят обвиненията за неправомерни действия, заявявайки, че те са напълно неоснователни. "Това е безскрупулен опит да се предявят претенции за успешен филм, който той (Голдман) не е създал. Ние ще защитаваме решително тази позиция в съда", се казва в изявление. Световните приходи от „Зоотрополис” – история за живота на огромен измислен град, населен от различни животни, надхвърли 1 милиард щатски долара. Филмът, излязъл на масовия екран през февруари, миналата година, е носител на награди "Оскар" и "Златен глобус" в категорията "Най-добър анимационен филм". Много американски критици включиха лентата в списъците си с най-добрите филми на миналата година. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.