Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Десетокласник създаде машина за "човешки" ръкопис
6 Март 2017
Звездин Бесарабов е за създал проект и прототип за автоматизация на персонализиран човешки ръкопис ArduWrite
Ученикът в 10-и клас от НПМГ Звездин Бесарабов е за създал проект и прототип за автоматизация на персонализиран човешки ръкопис ArduWrite, съобщава БНР. Той споделя: Исках не само да правя софтуер, исках да направя нещо приложимо, нещо хардуерно, което реално да прави нещо във физическия живот, а не само да показва изображения на екрана. В допълнение на това си раних ръката по времето, когато ми дойде мотивацията. Изпуснах доста материал от училище и трябваше да преписвам доста... Обаче не исках да преписвам и затова отделих година и половина от живота си и направих машина.

Човешкият ръкопис е първо уникален. Той е пълен с чувства и емоции и като цяло е много по-близо до сърцето на човека. Ако получиш някаква покана, ще бъде много по-приветлива, ако тя е ръкописно написана и изящно изписана, защото показва, че човекът е вкарал емоции, човекът е вкарал време и усилия в това да го напише. Ако е принтирана, това не е нищо нестандартно.

Изобретението ми е машина, която буквално взима писалка и започва да пише по хартия и целта е да изглежда възможно най-автентично. Тя пресъздава натиск, скорост, пресъздава различни аспекти на вашия ръкопис. Не пресъздава вашите букви по абсолютно същия начин всеки път. Опитва се да прави курсивно свързване и какви ли не допълнителни неща, които се цели, за да постигне максимално качество и пресъздаване на самия ръкопис.

Бесарабов очаква изобретението му да се използва от хора с професии, където има голям обем писане на ръка. Той даде за пример изписването на покани за сватба. Фирма-производител на графични таблети също е проявила интерес към него, за да открива грешки в устройствата си. 

Мартин Куванджиев, председател на клуба по информационни и компютърни технологии в ТУ-София, определи изобретението на Бесарабов като "изключително". Мартин и група студенти са разработили цялостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве – "Адепт", в която са заложени критерии на НАСА, тъй като именно оттам обявили конкурс:

Имаше предизвикателство да се измисли платформа, която да подобри физическото здраве на астронавтите и с която да могат да тренират в космоса. Тази платформа трябваше да бъде реален фитнес уред. Не направихме уред, стандартен за фитнес залите, които тежат по 200 кг и са трудни за изпращане. Направихме фитнес уред, който се събира реално в раница. Над 100 мускулни групи може да тренираш с него. Това са две ръкохватки, свързани с въже. Когато опъваш ръкохватките в противоположни посоки, ти упражняваш своите мускули изометрично.

Платформа, която е подходяща за космоса, е подходяща и на земята. Първият фактор, който отчитаме, е процент, подкожни мазнини или BMI. Вторият е колко са силни мускулите. Нашата система наблюдава развитието ти спрямо дните – примерно седмица назад и т.н. Ние знаем на дадено упражнение колко силно можеш да напрегнеш мускулите си. Когато виждаме, че се засилва здравината на мускулите ти, казваме: "Този фактор е добре". Третият фактор е големината на китката, понеже костната структура може да се определи изцяло с големината на китката. Колкото по-голяма китка имаш, толкова по-дебели кости имаш. Четвъртият фактор, това е храната, която поемаш. Понеже нашето приложение е мобилно, използваме камерата на телефона, за да сканираме баркодове. Астронавт или човек отива, сканира баркода на една вафла, образно казано, и виждаме колко калории има, колко мазнини, колко протеин и т.н. На база на диетата също ги вкарваме като фактор, Факторите, който отчитаме, образуват една обща оценка на самото физическо здраве на човека. 


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.