Факти, Анализи, Коментари
   24 Септември 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Най-високата температура на Антарктида е регистрирана през 2015г.
5 Март 2017
Най-студените температури в Антарктическия регион, и в целия свят, са минус 89,2 градуса и са измерени на 21 юли 1983 г. на станцията Восток
Световната метеорологична организация (СМО) към ООН направи списък с най-високите температури, измервани някога в Антарктика, давайки нова информация за това как измененията на климата се отразяват на един от най-чувствителните региони на планетата, предаде АФП. Създаването на карта с най-високите температури е от ключово значение за разбирането на метеорологичните модели и въздействието върху естествената променливост на климата на промените, създадени от човека. „Проверката на максималните и минималните температури ни помага да изградим картина на времето и климата в една от крайните граници на Земята“, каза полярният експерт Майкъл Спароу от Световната програма за климатични изследвания, част от СМО. 

Според данните най-високата температура в антарктическия регион – всички територии и ледени площи под 60 градуса южна ширина, е 19,8 градуса по Целзий и е регистрирана на 20 януари 1982 г. в изследователската станция на о. Сигни. За самия континент най-високата температура е от 17,5 градуса и е регистриран на 24 март 2015 г. край северния връх на Антарктическия полуостров. При Антарктическото плато – територии над 2500 метра, най-високата температура е била минус 7 градуса на 28 декември 1980 г. 

Простирайки се на площ два пъти по-голяма от тази на Австралия, ледената шапка на Антарктика е дебела до 4,8 км и съдържа 90% от прясната вода на планетата – достатъчно да увеличи нивата на океаните и моретата с до 60 м, ако се разтопи. Западният полуостров на континента, близо до Южна Америка, вече е сред най-бързо затоплящите се региони на планетата. 

Там е регистрирано покачване на температурите с 3 градуса по Целзий само в рамките на един век. Това е с три пъти повече от средното покачване за цялата планета. Най-студените температури в Антарктическия регион, и в целия свят, са минус 89,2 градуса и са измерени на 21 юли 1983 г. на станцията Восток.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.