Факти, Анализи, Коментари
   27 Октомври 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Кипър вече е разделен на две часови зони
30 Октомври 2016
Това ще създаде много практически затруднения като цяло за контактите между двете кипърски общности
От днес в Кипър един от най-трудните въпроси е “Колко е часът”? Малката страна, освен, че е етнически разделена, вече е разделена и в две часови зони, а столицата й Никозия, освен, че е последната в света столица, разделена от демаркационна линия и телени огради, е и единствената столица с различно часово време.

Странната ситуация се създаде, тъй като признатата само от Анкара Севернокипърска турска република последва Турция и не премина тази нощ към зимното часово време, както направи международно признатата Република Кипър. Така след 42 години етническо разделение, от днес островът живее и с разлика от 1 час във времето между северната и южната му част, между кипърските гърци и кипърските турци.

Това ще създаде много практически затруднения като цяло за контактите между двете кипърски общности, за многото кипърски турци, които работят в южната част на страната, за кипърските турски ученици, които се обучават в училища в кипърската гръцка част.

Отказът от смяна на времето бе коментиран като политическо решение още през септември, когато той бе обявен. В момента, когато преговорите за обединяване на разделената страна и за утвърждаването й като модерна европейска държава са в критична фаза, кипърските турци отново избраха Турция, вместо Европа, бяха много от коментарите.

Кипърската турска страна се аргументира с практически съображения. Северната част на Кипър е свързана пряко с Турция чрез банковия сектор, въздушен транспорт, бизнес и търговия. Евентуална часова разлика между острова и Турция ще създаде огромни проблеми с графиците на полетите, които са само от и за Турция, с работата на банките, които оперират с банки единствено от Турция.

Действието на две часови зони в Кипър предизвика огромен дебат сред кипърските гърци и кипърските турци, които приеха новата ситуация с гняв, забавление и ирония. Повечето я оценяват като абсурдна и неприемлива, с отрицателен психологически ефект, тъй като всяко пресичане на демаркационната линия ще означава попадане в различно време.

Като мирен протест хората от двете части на острова бяха приканени да се включат в кампанията “Разделени по време, обединени от надежда”, като направят селфи днес, при залез слънце, който ще настъпи с един час разлика. В социалната мрежа вече се подготвя и посрещане на Нова година на разделителната линия в Никозия като пътуване във времето.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.