Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Метеоритен дъжд се изсипва над България
14 Декември 2015
Днес е пикът на най-големия метеорен дъжд Геминиди

Повече от 120 метеора в час падат към Земята. Това е пикът на най-големия метеорен дъжд Геминиди. След 20,00 часа звездният поток се вижда от цяла България. Най-добре се наблюдава метеорния дъжд, ако сте далече от големия град. Геменеидите са ярки метеори, често болиди. Именно за това, те привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе. Астрономите считат, че геменеиди са породени от облаци и частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида Фаетон. Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с национална астрономическа обсерватория Рожен, разказва за явлението.

Става така, че когато комети, или астероиди обикалят около слънцето, било под действие на слънчевите лъчи, било по други причини, се разпадат частици от тях. Тези частици също обикалят по някакви орбити Слънцето, подобно на Земята и в определени периоди от годината, когато Земята минава през такива облаци от космически частици, в ясните нощи се наблюдава повишен брой падащи звезди.

Освен метеорният поток, достъпна за наблюдение с бинокъл, или телескоп, е и малката комета Каталина. Нея можем да видим

Сутрин, преди зазоряване в посока изток-югоизток в съзвездие Дева, но е достъпна само с бинокли. Тя в момента има вече проявени две опашки. Едната опашка е прахова, с жълтеникаво бял цвят. Другата е така наречената плазмена. Това е йонизиран газ от слънчевите лъчи. Тя е синкава на цвят.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.