Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-добрият зоопарк в Европа е във Виена
28 Ноември 2015
Виенският зоопарк е най-старият действащ в световен мащаб

Виенската зоологическа градина Шьонбрун за четвърти пореден път оглави класацията на най-добрите в Европа, следвана от съоръженията в Лайпциг и Цюрих. Класацията е считана за най-престижната и се публикува веднъж на две години от британския експерт-любител Антъни Шеридан, член на Зоологическото дружество на Лондон от 1976 г. За последното си проучване той сравнява 113 зоопарка с научно ръководство в 28 европейски страни. Сред изработените от неговия екип 40 критерия са например опазването и разнообразието на видовете, отглеждането на животните, зоопедагогиката, броят на посетителите.

Добрите зоологически градини като тази в Шьонбун са витрина на красотата на природата и многообразието на видовете. Тяхната задача е да информират посетителите за важността на опазването на видовете и то в момент, когато животинският свят е поставен под все по-силен натиск, казва Шеридан. Не на последно място призът се дава и заради уникалното съчетание на модерно отглеждане на животните и красивите исторически сгради, градини, гори и паркове от 18 век.

Виенският зоопарк е най-старият действащ в световен мащаб – кайзер Франц I, съпругът на императрица Мария Терезия, основава своя частна менажерия през 1752 г., а през 1770 г. тя е отворена за обществеността. През миналата година градината е посрещнала над 2,5 милиона посетители. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.