Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пандите мързеливи ли са, или...
10 Юли 2015
Хранителният режим на пандите, в който преобладава бамбука, оставя у животните усещане за летаргия

Пандите не са мързеливи - те имат слабо активна щитовидна жлеза, откриха учените. Хранителният режим на пандите, в който преобладава бамбука, оставя у животните усещане за летаргия. Всеизвестно е, че пандите водят спокоен живот. Но сега учените доказаха защо те са толкова флегматични. Това се дължи на намалена функция на щитовидната жлеза в сравнение с други мечки. Животните инстинктивно усещат, че трябва да пестят енергия.

Дори когато се движи, гигантската панда използва само половината от количеството енергия, която изразходва неподвижен човек. Черно-белите обитатели на бамбуковите гори прекарват времето си в будно състояние в ядене.

Учени от Китайската академия на науките изчислили, че пандите си набавят толкова малко енергия, дори при цял ден ядене, че трябва да съхраняват колкото може повече от нея. Учените изследвали пет панди в зоологически градини и три в дивата природа и изчислили, че те използват само 38% от енергията, която изразходва друг вид с тяхната телесна маса. Те изразходват малко повече енергия от най-мързеливите животни на планетата - трипръстовите ленивци.

Общите признаци при хората със слаба щитовидна жлеза са отпадналост, умора, наддаване на тегло и депресия.

Учените открили, че пандите имат по малък мозък, черен дроб и бъбреци от бозайниците с техния размер, отново, за да пестят енергия. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.