Факти, Анализи, Коментари
   10 Август 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Във Великобритания пуснаха в обръщение пластмасови пари
24 Март 2015
Пластмасовите купюри с номинал 5 паунда засега са в обръщение само в Шотландия, до края на 2016г. ще са в цялата държава

За пръв път в историята на Великобритания в обръщение бяха пуснати полимерни банкноти. Пластмасовите купюри с номинал 5 паунда засега са в обръщение само в Шотландия. Те са отпечатани в местната банка Clydesdale, имаща право да пуска собствени банкноти от т.нар. шотландски фунт стерлинг.

Планира се в обръщение да бъдат вкарани общо около 2 млн. полимерни купюри. На банкнотите е изобразен инженер Уилям Аръл, проектирал моста през залива Ферт-ъф-Форт. Отпечатването им е по повод 125-годишнината от построяването на моста.

Полимерните банкноти трябва да влязат в обръщение в цяла Великобритания до края на 2016 г. На 5-фунтовия купюр, повсеместен британски вариант, ще бъде изобразен бившият премиер Уинстън Чърчил. 10-паундовата банкнота пък ще краси ликът на писателката Джейн Остин. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.