Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Избраха 100 човека, които да основат човешка колония на Марс
18 Февруари 2015
Броят на кандидатите първоначално беше над 200 000 души

Избрани са стоте финалисти, които в рамките на спорния проект Mars One, ще заминат на еднопосочно пътуване до Марс, пише фокус, позовавайки се на Newsweek. Броят на кандидатите да основат човешка колония на Червената планета първоначално беше над 200 000 души.

Финалистите ще преминат тестове, които да установят какво ще бъде поведението им в малката и ограничена група от заселници. Тези изпитания ще са насочени най-вече към уменията им за междуличностно общуване.

Групата се състои от равен брой мъже и жени - по 50-ма представители на двата пола. 39 души са американци, 31 - европейци, 16 са от Азия, седем са от Африка и още седем от Океания. По-голямата част от финалистите имат висше образование. Четири пети са завършили университет, а сре тях 30 процента имат магистърска степен.

Бас Лансдроп, съосновател и изпълнителен директор на Mars One казва: “Стриктният подбор на кандидати е важна крачка към намиране на хората, които имат качества да отидат на Марс. Тези бъдещи марсианци са лицето на съвременните пионери”. В крайната фаза на подбора ще бъдат определени 24-ма астронавта. Те ще се разпределят в шест четиричленни екипажа, ще станат пълноправни служители на Mars One и ще се подготвят за колонизаторската си мисия. Според плановете един екипаж ще заминава към Червената планета на всеки две години. За момента не се предвижда заселниците да се върнат на Земята.

Mars One частично се финансира чрез продажба на телевизионните права за реалити програма за тренировките на бъдещите астронавти за управляемите полети до Червената планета. Първите изстрелвания са планирани за 2024 година, макар че вече няколко пъти са отлагани.

Проектът предизвиква скептицизъм и безпокойство сред част от представителите на космическия бранш. Известният канадски астронавт Крис Хедфилд, един от командирите на Международната космическа станция (МКС) казва, че има сериозни съмнения относно законността на Mars One. “Наистина съветвам всеки, които се интересува от Mars One и ме е питал за проекта, да започне да задава неудобните въпроси”, посочва Хедфилд.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.