Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Пица Маргарита" навърши 125 години
9 Юни 2014
През юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол приготвил за кралица Маргерита Савойска една от своите пици

Италианският специалитет известен под името "Пица Маргарита" навърши 125 години. А само италианската дума "пица" се оказва най-популярната в света. Историята твърди, че началника на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали поканил  през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да приготви за кралица Маргерита Савойска някоя от своите пици в  двореца "Каподимонте".

Типично за неаполския творчески дух, майсторът-готвач сътворил пица с нови съставки върху традиционно приготвеното за това ястие тесто. Той го гарнирал с домати, прясно сирене моцарела и босилек -продукти типични за неаполският край. Техните цветове зелено, бяло и червено представят италианския трибагреник и в случая символично изразяват с неаполското тесто за пица Обединението на Италия.

 От там и името на това ново неаполско кулинарно творение "Пица Маргерита" в чест на италианската кралица! Тази пица е една от най-фамозните по света. В съвременните условия обаче, видът е едно, а вкусът не винаги е оптимален. Причината е в качеството на продуктите  включително и чистия зехтин, които само неаполският почин успява да съхрани - уточнават от националната конфедерация на фермерите Колдирети.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.