Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Международният ден за безопасен интернет
11 Февруари 2014
Датата 11 февруари е посветена на проблема с безопасността на децата и възрастните в Мрежата и на усилията за създаване на етична онлайн-среда

На 11 февруари за 11-и пореден път светът ще отбележи Деня за безопасен интернет – една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа, за да обхване над 100 държави на всички континенти.

Координатор на събитията е европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.

Централното събитие за отбелязване на Деня за безопасен интернет под мотото "Заедно за по-добър интернет" ще се състои в Дома на Европа в София с подкрепата на Представителството на ЕК в България от 15 до 18 часа на 11 февруари. Ще бъдат изложени стотици детски рисунки на деца от десетки начални училища в страната на тема: "Героят си ти" в интернет. Над 80 ученици от средни училища в София и други градове ще бъдат основните участници. Сценарият на събитието беше подготвен с помощта на ученици от младежките панели към Центъра за безопасен интернет и от делегатите на миналогодишния ТийНет парламент, който в Деня за безопасен интернет през 2013 г. прие на заседание в Народното събрание Харта на онлайн правата и отговорностите на младите хора.

Участниците ще видят няколко кратки презентации на свои връстници, с които ще бъде открита дискусия как можем заедно да направим интернет по-полезно и безопасно място. Специален презентатор на събитието ще бъде Димитър Ганчев от Интернет общество-България, който ще разкаже за първата група пионери на интернет в България още преди световната мрежа да получи названието си. Дискусията ще се предава на живо в интернет и в нея ще могат да участват дистанционно с въпроси и коментари млади хора от цялата страна благодарение на Kabinata.com.

Денят ще завърши с музикална част с участието на Good Music Society и ученическите банди Maverick и Tune UP от няколко столични гимназии.

Българската асоциация за информационни технологии ще подкрепи информационно отбелязването на Деня за безопасен интернет, като го включи в проекта "Е-skills for jobs 2014". Той се реализира от европейската ИТ Асоциация Digital Europe и EuropeanSchoolnet, като изпълнител за България е БАИТ. Това е проект, който цели да насърчи развититето на електронните учения на младите хора, в това число и умението да се предпазват в онлайн среда.

Българската федерация по електронен спорт ще осигури на всички участници "официални" тениски, брандирани с логото на Националния център за безопасен интернет.

Държавната агенция за закрила на детето и експерти на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще представят на свои щандове инициативи, свързани с повишаването на интернет грамотността и безопасността на децата и младите хора. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.