Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ирландците почитат днес Свети Патрик - светецът покровител на страната
17 Март 2015
По традиция празникът се отбелязва с парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора. Голям парад ще има и Ню Йорк

Ирландците и техните потомци по целия свят днес отбелязват празника на Свети Патрик, светецът покровител на Ирландия. По традиция празникът се отбелязва с парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора. В Ню Йорк ежегодно се събират над 1 млн. души, които празнуват деня на Свети Патрик. В Чикаго пък съществува изключително интересна традиция: жителите боядисват в зелено реката, пресичаща града, като изсипват в нея 40 паунда боя! Според някои данни около 34 милиона американци имат ирландски корени.

В София Денят на Свети Патрик и национален празник на Ирландия ще бъде отбелязан с панорама на ирландското кино в рамките на 16-ия Международен "София филм фест". Панорамата започва с прожекцията от 17 ч. в кино "Люмиер" на филма "Кеят" на Джерард Хърли.

Денят на Свети Патрик е широко разпространен празник сред англоезичните народи. Най-пищни тържества обаче се организират в Ирландия, където той е и отпразнуван за първи път. Денят на Свети Патрик се отбелязва на 17 март.

Свети Патрик е живял в края на IV-ти век. На 15 години той бил пленен от ирландска банда разбойници и дълги години прекарал като слуга на главорезите. По време на пленничество си той започнал да се уповава на Бог и дори успял да накара разбойниците да повярват в божествената сила и да го пуснат на свобода.

Емблематичен за празника е зеленият цвят. Всеки трябва да носи зелени дрехи в деня на Св. Патрик, иначе съгражданите му започват да го щипят, за да му напомнят за зеленото! По панаирджииските сергии дори се продава зелена бира.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.