Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Измислиха как ще преборим глобалното затопляне – Превръщаме Сахара в гора!
Николай Атанасов - 16 Септември 2009
Учени посочват, че така в големи райони от света средните температури ще паднат с 4°C до 8°C
Някой ден Сахара ще изглежда така?
Някой ден Сахара ще изглежда така?

За "озеленяването" на пустините учените предлагат Eucalyptus grandis.

Международен екип изследователи предложи нов метод за борба с глобалното затопляне – да превърнем Сахара и пустинните райони на Австралия в гори! Проектът на клетъчния биолог от Медицинския институт “Маунт Синай” в Ню Йорк, Леонард Орнщайн (Leonard Ornstein) и авторите на климатични модели Дейвид Райнд (David Rind) и Игор Алейнов (Igor Aleinov) от Института на NASA за космически изследвания “Годард” ще бъде публикувано в специализираното издание Climatic Change, а краткото му изложение представя ScienceNOW.

Идеята на учените включва създаването по крайбрежието на въпросните региони система от инсталации за опресняване на морската вода. Получената по този начин вода ще се доставя и разпределя в новопосадените горски масиви по специални тръби, което ще сведе до минимум загубите, свързани с изпаряването на влагата.

За залесяването на пустинята учените залагат на евкалипта (Eucalyptus grandis) и някои други тропически дървесни видове, които са устойчиви на горещия климат, докато кореновите им системи получават достатъчно вода. По думите на Орнщайн, горските масиви ще осигурят на региона повече валежи – между 700 и 1200 мм. годишно, както и повече облаци, които ще отразяват обратно изгарящите слънчеви лъчи. 

Същата схема се предлага за пустините на Австралия.

Създадените по този начин “зелени пояси” ще свалят средните температури в големи части от планетата с между 4°C и 8°C. Най-голямата полза от новата горска покривка обаче ще е поглъщането на до 8 млрд. тона СО2 от атмосферата годишно – почти толкова, колкото човечеството отделя днес с изгарянето на изкопаеми горива и унищожаването на горски масиви. Докато горите от евкалипт растат, ще продължат да поглъщат подобни количества СО2 за десетилетия.

Авторите признават, че проектът няма да е евтин. Те изчислили, че създаването и поддръжката горските масиви и инсталациите за обезсоляване на водата и напояване ще струват около $ 2 трлн. годишно. Сумата обаче е сравнима с тази, която ще е необходима за събирането и “складирането” на СО2 от електроцентралите под земята.

Според скорошното изследване на Центъра за наука и международни въпроси “Белфър” на Университета “Харвард”, то ще струва около $ 200 на тон СО2, докато “дървесното” решение на проблема излиза ок. $ 400 на тон СО2, но е по-всеобхватно.

Като друг минус на идеята за горите, освен високата цена, е че свързаното с тях увеличение на влажността може да доведе до бум в популацията на скакалците и ръст на епидемиите от тропически заболявания.

Резултатът от “зеленото чудо” – Падане на температурите с 4-8 градуса по Целзий (в сините райони), в сравнение с останалите “тропици” (в жълто):


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Господин Гюров
24 Sep, 2009 | 20:11

"В големи части от планетата" температурите щели да спаднат между 4°C и 8°C - доколкото виждам на картата, тези части са самите Сахара и Австралия. Естествено че ако засадиш една пустиня с гора, температурата там ще падне от 40 градуса примерно на 35. Само дето там почти никой не живее, а това ще струва по 2 трилиона долара годишно. Дето се вика, какво му плащаш...

муспи
18 Sep, 2009 | 15:35

Само едно гарантира на този проект провал - гигантската сума ще се премята от еврейски ръце.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.