Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От 1945 г. САЩ са произвели 66 500 атомни бомби и ядрени бойни глави
Николай Атанасов - 3 Август 2009
Днес САЩ разполагат с 5200 ядрени бойни глави от 8 основни типа и 15 модификации, нови не са произвеждани от 1992 г.
Ядрена бойна глава W56.
Ядрена бойна глава W56.

Атомни бомби B61.

Стратегически бомбардировач с ядрено оръжие B-52.

От 1945 г. насам САЩ са произвели общо 66 500 атомни бомби и ядрени бойни глави, се посочва в задълбочен анализ на американската ядрена програма от създаването й до днес на директорът на Програмата за ядрена информация на Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен (Hans M. Kristensen) и колегата му от Съвета за опазване на природните ресурси Робърт Норис (Robert S. Norris), публикуван в специализираното издание Bulletin of The Atomic Scientists.

В двете национални ядрени лаборатории – “Лоурънс” (Lawrence Livermore National Laboratory; LLNL) в Ливърмор, Калифорния и тази в Лос Аламос (Los Alamos National Laboratory; LANL) от 1945 г. били разработени общо 100 типа ядрени заряди.

Към момента ядрения арсенал на САЩ включва около 5 200 ядрени бойни глави от 8 основни типа и 15 модификации.

Кристенсен и Норис посочват, че първите американски атомни бомби тежали около 5 тона и можело да бъдат транспортирани до потенциалните цели само от тежки бомбардировачи.

Още в началото на 50-те години на миналия век обаче, конструкторите разработили по-леки бомби с по-компактни размери, което позволило използването им от самолетите на фронтовата авиация на щатските ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота. По-късно в арсенала на ВВС влезли и атомни бойни глави за ракетите “въздух-въздух” и “въздух-земя”. За сухопътните сили са създадени заряди за артилерийски снаряди, балистични ракети и мини. С “портативно, ранично ядрено оръжие” се сдобили дори диверсионните подразделения на “Тюлените” (Seals) на ВМС на САЩ. 

В момента ядрено въоръжение, според специалистите, е останало единствено в арсенала на ВВС – 11 типа, и ВМС – 4 типа.

След постъпването на въоръжение на термоядрените заряди през 1954 г. мощността на ядрения арсенал в мегатонове започва да се увеличава и достига максимума си през 1960 г. – над 20 000 мегатона, които се равняват на 1,36 млн. бомби, подобни на тази, хвърлена над Хирошима на 6 август 1945 г., посочват Кристенсен и Норис.

С най-голям брой ядрени бойни глави Пентагонът разполага през 1967 г. – над 32 000.

Ядреният арсенал на САЩ постепенно се съкращава с 30% през следващите 20 години, благодарение на договореностите за контрол над въоръженията с Москва. След края на “Студената война” той се свива с още 75%.
По данни на учените, САЩ не са произвеждали нови бойни глави след 1992 г., но непрекъснато модифицират оставащите на въоръжение заряди.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Англосаксофил
04 Aug, 2009 | 10:19

Я-я-я-я, 66 500 атомни бомби, тцъ, тцъ, тцъ, че то ако е вярно брадърите са могли с тях да разбият атомите на всички живи твари и растения на бедната ни планета, наблюдавайки процеса от дълбоки подземни убежища, Е, вярно, след края на процеса трябваше да излязат на повърхността със скафандри, но вероятно щяха да издържат само няколко секунди, след което щяха да се превърнат в буци лед - гарантирано безсмъртие във Вечността. Но, както видяхме това не се случи - защо ?, ами защото "циливилизационните ценности" на западната демокрация не позволяват това да се случи. А, това, че те първи били употребили атомното оръжие в 1945 г. хвърляйки някакви си жалки 2 а.бомбички от по 20 килотона над Хирошима и Нагазаки, изпарявайки за няколко минути 300 000 жълтури, това си е чиста провокация на всемогъщото КГБ и ГРУ на рашките, които завербуваха два екипажа на Б-52, които наистина пуснаха бомбите, а по план-скица трябваше само да сплашат жълтурите, за да подпишат по-бързо капитулациия. Макар, че, откровено казано, заради подлостта им в Пърл Харбър си заслужиха "хуманитарната бомбардировка".
"Към момента ядрения арсенал на САЩ включва около 5 200 ядрени бойни глави от 8 основни типа и 15 модификации".
Сега важното е да съумее Бигбрадъра Бараката да излъже Мечката да подпише споразумение и да си намали атомните заряди на 1700, особено ако може да го убеди да унищожи тези ракети - разни "Синева", "Войвода", "Топол", "Искандер" и тем подомни, пък после ще и каже къде трябва да "ЗИМУВА". Пък и защо да не успеем, че навремето как Бигбрадър Рейгън /бивш треторазряден артист/ успя да заблуди рашките с "междузвездните войни", като ги принуди да си опразнят хазната за отбрана, а после фастъковият магнат Буш подлъга белязания глупак и агент Горбачов, който унищожи доброволно и най-новите им ракетни комплекси/невключени в договора/, без аналог в света, абе друго е да си имаш свой човек сред рашките. Така че се надявам и сега Бараката да успее, все пак е чернилка и вдъхва по-голямо доверие сред рапшките.

vulgar
03 Aug, 2009 | 11:34

...да си ги наврат у ГЗ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.