Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Последовател на Робинзон Крузо оцеля 300 дни на необитаем остров
Николай Атанасов - 15 Юли 2009
Швейцарецът Ксавие Росет, който бил “доброволен корабокрушенец”, имал само нож, мачете и малко прасе за приятел
Остров Тофуа.
Остров Тофуа.

Доброволният корабокрушенец Ксавие Росет.

Швейцарец оцелява сам на необитаем остров в Тихия океан в продължение на 300 дни, с помощта на швейцарско военно джобно ножче, мачете и малко прасенце за компания. За разлика от Робинзон Крузо обаче, Ксавие Росет (Xavier Rosset) тръгнал за изгнанието доброволно, съобщава News.com.au.

Освен двете остриета, Росет имал със себе си и видеокамера, с която снимал документален филм за изпитанията на оцеляването сред дивото, който ще бъде излъчен до края на годината. Младият мъж решил да покаже посредством собствения си опит, какви отдавна забравени навици трябва да развият градските жители, за да оцелеят на самотен остров.

“Беше трудно, много трудно”, разказва Росет за 10-месечното си изгнаничество на вулканичния о-в Тофуа от архипелага Тонга. На скалистия остров с площ 64 кв. км. нямало нищо “освен няколко диви прасета, много кокосови палми, езеро и джунгла”.

“Първоначално трябваше да положа изключителни усилия, за да оцелея. Трябваше да да си търся храна и вода, да построя подслон, да се науча да си ловя риба, да си спретна такъми и сечива”, разказва бившият професионален сноубордист. Още миналия септември, след 10 дни на острова Росет усетил острото чувство на самота и колко му липсва половинката, приятелите и близките му и колко дълго още трябва да остане сам.

За два месеца швейцарецът се стопил със 18 кг., като успял да стабилизира теглото си едва след като се научил на ловува и убива живеещите на острова диви прасета. така се сдобил и с единствения си другар на острова – малко прасенце.

“Не можех да я изям, защото по нея нямаше почти никакво месо, така че я взех с мен и бяхме заедно 3 месеца. Тя беше съвсем като куче и ми беше много добър другар, въпреки че не й говорех, както правеше Том Хенкс в “Коробокрушенеца” с волейболната топка”, споделя Росет. 

По думите му, той се приспособил напълно към живота на острова едва след 8 месеца. “По-голямата част от деня не правя нищо, гледам огромния океан и пеперудата, която дойде да ми каже здрасти. Имам достатъчно храна. Сега и чак сега мога да кажа, че се чувствам като у дома си”, записал в дневника си по това време Ксавие.

След като се върнал в истинския си дом в Швейцария обаче, приключенецът обявил, че не смята в скоро време да предприема никакви подобни самотни експедиции.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.