Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
10 за щастие
29 Октомври 2008
Британски учени сметнаха колко приятели са нужни на човек за пълното щастие

Екип британски психолози установиха, че хората с поне 10 близки приятели са много по-щастливи, отколкото тези с до 5 приятели, съобщава The Daily Mail.

Изследователите от Университета на Нотингам, под ръководството на д-р Ричард Тъни (Dr Richard Tunney) провели социологическо проучване сред над 1700 мъже и жени и стигнали до извода, че щастливите и доволни от живота си хора имат поне 10 близки приятели и техният списък постоянно се попълва с нови. 

Сред хората с до 5 приятели, броят на тези определили се като щастливи бил около 40%, Наличието на до 10 приятели увеличавал броя на щастливците до 50%,  уточнява агенция “Новости”. Колкото повече нараствал техният брой, толкова повече скачал и процента на щастливите и доволни от живота си хора. Така например, при хората със средно 29 приятели, броят на определилите се като щастливи скочил до 75%.

На базата на тази зависимост, авторите на изследването, поръчано от Националната лотария на Великобритания, изчислили че жените ще достигнат перфектното щастие с 33 приятели, а мъжете – с 49.

“Хората, които са крайно доволни от живота си имат средно 2 пъти повече приятели от тези, които са крайно недоволни от него”, посочва д-р Тъни. Проучването показало, че жените се нуждаят от по-малко приятели, за да са щастливи, но създават с тях много по-здрави връзки, а приятелите от детинство могат да ви направят точно толкова щастливи, колкото и тези, с които сте се запознали по-късно през живота си.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Въпрос
29 Oct, 2008 | 13:20

Интересен е обратният въпрос: Колко неприятели трябва да има човек, за да се чувства нещастен? Като гледам нашенските политици - никой не ги обича, имат милиони неприятели, а са доволни и предоволни от живота.



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.