Факти, Анализи, Коментари
   26 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почти неизвестно писмо на Айнщайн разкрива отношението му към религията
14 Май 2008
Атеисти и вярващи спорят десетилетия чий привърженик е бил геният, това писмо повдига завесата
Детински суеверия, нарича Айнщайн всички религии
Детински суеверия, нарича Айнщайн всички религии

Почти неизвестно досега писмо на Айнщайн, писано до философа Ерик Гуткинд на 3 януари 1954 година, повдига отново споровете дали геният е бил вярващ. "Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа", е казал Алберт Айнщайн и този знаменит афоризъм се превръща в тласък за безкрайни спорове между вярващи и невярващи- и двата лагера се опитват да обявят най-великия учен на ХХ век за свой привърженик.

Слабо известното писмо обаче, което се пази 50 години в частна колекция, може би ще разреши спора- или най- малко ще провокира нови диспути за възгледите на учения. То ще бъде изложено на търг тази седмица в Лондон  Bloomsbury Auctions и се очаква да бъде продадено най- много за  8 000 британски лири. Написано е на ръка на немски език. Това писмо не фигурира сред източниците в най-авторитетния научен труд на тази тема, книгата " Айнщайн и религията" на Макс Джемър. Нещо повече, един от водещите британски изследователи на Айнщайн Джон Брук от Университета в Оксфорд признава, че никога не е чувал за него.

Съдържанието на писмото не оставя никакви съмнения, че физикът е твърде далеч от религиите, наричайки ги сборно " детински суеверия". То е отговор на философа Гуткинд, който му изпратил екземпляр от книгата си :" Изберете живота: библейски призив към метеж". Година по- късно писмото е продадено на търг на частен колекционер и едва сега излиза отново на бял свят.

В писмото Айнщайн провъзгласява : " Думата бог/ съхранено е оригиналното писане/ за мен е единствено проява и продукт на човешките слабости, а Библията е сбор от почтени, но все пак примитивни легенди, които, освен това, са съвсем детински. Никаква, дори най- умела интерпретация не може да промени това за мен."

Айнщайн, евреин по националност, на времето си е отказал предложение да стане втори президент на държавата Израел, а така също отхвърля и представата за това, че евреите са богоизбран народ.

"За мен юдаизмът, както и всички останали религии, е въплъщение на най-детински суеверия. А еврейският народ, към който съм щастлив да принадлежа, с чийто манталитет усещам дълбоко родство, за мен не притежава никакви особени качества, отличаващи го от всички други народи. Съдейки по моя опит, евреите не са по- добри от други групи хора, макар че от най- лошите ракови образувания ги защитава отсъствието на власт. В останалото не виждам в тях нищо, което би свидетелствало за тяхната " избраност".

Айнщайн е известен преди всичко със своята теория на относителността и знаменитото уравнение E=mc2, което описва съотношението на масата с енергията, но възгледите му за религията отдавна будят спорове.

Неговите родители не са били особено религиозни, но като дете той е посещавал католическо начално училище и едновременно с това е изучавал юдаизъм при частен учител. Това става повод по- късно Айнщайн да нарече детството си свой " религиозен рай"- когато е съблюдавал религиозните правила, например не е ял свинско месо. Но това не продължава дълго и на 12 години Айнщайн вече започва да оспорва истинността на много библейски истории.

"В резултат последва положителна фанатична оргия на свободомислието, над която се наложи убеждението, че държавата лъже младежта, специално въвеждайки я в заблуда. Това впечатление ме потресе", пише той по- късно.

В последните години на живота си Айнщайн споменава за " космическо религиозно чувство", което пронизва научния му труд и служи за негова основа. През 1954 година, само година преди смъртта си, той говори за своето желание " да усети Вселената като единно космично цяло". Той също е употребявал цветисти метафори с религиозно съдържание - например през 1926 година провъзгласява, че "Той /Бог/ не играе на зарове", когато говори за произволността, привлякла тогава вниманието на квантовата механика.

За отношението на Айнщайн към Бога съществуват маса митове и в двата противоборстващи лагера- сред атеистите и сред вярващите. И все пак до този момент позицията на Айнщайн не е могла да се определи към съществуващите стереотипи.

" Както и други велики учени, той не се събира на полицата, където биха искали да го затиснат спорещите, които обсъждат този проблем от гледна точка на масовата аудитория - отбелязва Брук.- Например е очевидно, че е хранел уважение към религиозните ценности, приети за свещени в юдейската и християнската традиция...Но неговото разбиране за религията е било много по- сложно, отколкото обикновения смисъл, влаган в тази дума при масата хора."

Брук подчертава: въпреки че Айнщайн категорично отхвърля религията в общоприетото и разбиране, той се възмущавал, когато проповедници на атеизма си присвоявали негови идеи. Дразнел се от това, че не им стига смирение. Веднъж Айнщайн написал: " Вечната загадка на света се състои в неговата постижимост". последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

n.nikolov
15 May, 2008 | 00:20

napalno sam saglasen s vas d-r tcholakov, niama go veche uvazhenieto i tradiciite, horata se zombiraha s tazi televizia, skoro shte nastapit po-tezh ki vremena i togava ..??

KLUB-STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SVERIGE
14 May, 2008 | 23:11

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛ НАРОДНО СЪБРАНИЕ
ПРЕЗИДЕНТ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
ОБЩЕСТВЕНИ МЕДИИ
БЪЛГАРИЯ

Другари !!!

НИЕ, пенсионерите от България от години сме подложени на геноцид при понасяне грешките на управление, злоупотребяващите в безпрецедентно забогатяване на корупционна среда и социално напрежение в неразбиране. Определените пенсии от 2000 година трайно се обезценяват от инфлацията като стигат до ръба на оцеляване на социално противопоставяне.

Съществуващата средна класа през последните осемнадесет години беше унищожена при злоупотреба с права и народа поставен в унизително положение. Последователно гражданите бяха ограбени: -труда, чрез пристрастната приватизация, -спестяванията, чрез престъпни фалити на банките финализирани с деноминацията на лева, – собствеността на имоти, чрез корупционна среда, и – интелекта, чрез множество партии на пропаганда и наркотици.
Разделението на народа само по себе си е робство. Няма по страшо робство от такова под други роби подчинени на собствени и чужди интереси. Стигна се до продажба на гробове на чужденци. Така няма мир за починалите в търпение. „ Който чака свободата роб да бъде и проклет” по Стефан Чолаков.

Когато няма мъдро управление на достоен народ ще има разграден двор, разпръснати кости и вятър в главите.

Опитите да бъдем разделени в многжество пенсионерски съюзи по такива интереси в пристрастие на предатели са възбудени от компетентните институции на внимание към тези самозвани представители при преговори против социалния мир. Недопустимо е разделе-ние и противопоставяне между бивши посланници / от Будапеща какъвто е др. Минков/ и бивши миньори. Народа е казал за такива случаи: „ Каквото повикало, такова се обадило”.

Предлагам да бъде създаден по Конституция Национален Граждански Съвет като четвърта власт на гарантираните права на гражданите в достойнство.

НИЕ, пенсионерите от България подържаме нашите искания и напомняме същите :
1. Преизчисляване на пенсиите отпуснати до 2000 година - всички пенсии на равен старт за в бъдеще. Или изравняване на пенсиите за всяка професия.
2. Решение индивидуалният коефициент по КОО да бъде сумарен от месечните такива.
3. Наследяване на цялата пенсия по първа линия.
4. Изпреварващо инфлацията индексиране ежегодно.
5. Освобождаване от потребителска такса при посещение на лекар поне веднъж на всеки три или шест месеца и безплатно лечение.
6. Освобождаване от всякакви държавни и местни такси при търсене и защита на права.
7. Безплатно пътуване веднъж на всеки месец по цялата национална транспортна мрежа.

О неразумни и уроде ,
Поради що се срамиш да бъдеш достоен човек ?!

Н. Статков - GSM 0899748305

Председател инициативен комитет на пенсионерите
Председател гражданско сдружение „За ЧОВЕКА” гр. Враца
ул. Петропавловска 88
гр. Враца 3000
09 май 2008 г.


vulgar
14 May, 2008 | 20:19

ще го запомним с изплезения език...и че за него всемира е относителен,а не АБСОЛЮТЕН,а също,че с негово съдействие употребиха ядрено оръжие върху ХОРА,ЗЕМЯ иВСЕЛЕНА...да не споменаваме напразно и Оня...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.