Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
11-годишно грузинско момче ще преплува Дарданелите с вързани ръце и крака
Николай Атанасов - 29 Април 2008
Треньор на Джими Бродзели е единственият човек, направил това през 2002 г., 62-годишният Хенри Купрашвили

Изглед към Дарданелите от Чанаккале.

11-годишното грузинско момче Джими Бродзели ще направи опит да преплува пролива Дарданели в Турция, свързващ Егейско и Мраморно море, с вързани ръце и крака. При опита за поставянето на нов рекорд в Книгата на “Гинес”, момчето ще трябва да преодолее 12-километровото разстояние посредством древния плувен стил “колхури”, предава агенция “Новости-Грузия”.

Древният грузински стил на плуване бил практикуван още преди хилядолетия от колхидските (Колхида е едно древногрузинските царства (VІ-І в. пр. н. е.) на територията на Западен Кавказ, по бреговете на Черно море) и иберийските (Кавказка Иберия е името, използвано от гърци и римляни, за обозначаването на грузинското царство Картли (ІV в. пр. н. е.-V век), приблизително съвпадащо с днешните източни и южни райони на Грузия) воини. За стила е характерно придвижването напред във водата само посредством движения на тялото, напомнящи тези на делфините.

Шестокласникът Бродзели тренира “колхури” в Спортния комплекс “Лагуна Вере” в Тбилиси, като негов наставник е най-известният плувец в алтернативния стил, Хенри Купрашвили. Именно Купрашвили е първият човек преплувал Дарданелите с вързани ръце и крака на 30 август 2002 г. Грузинският историк и политолог, който тогава е на 56 години, успява да преплува 12-километровото разстояние от пристанището Еджиабат на европейския бряг на пролива, до село Кепез в околностите на Чанаккале на азиатския бряг за 3 часа и 15 минути, след което CNN го кръщава “човека-делфин”

След поставянето на рекорда, Купрашвили, който тогава е доцент от Тбилиския технически университет и ръководител на Информационно-анализаторската служба на Съвета за национална сигурност на Грузия, е награден с една от най-висшите военни награди в страната – орден “Вахтанга Горгасали”, II степен, от президента Едуард Шеварнадзе. Сега той оглавява Организационния комитет за опита за нов рекорд за Книгата “Гинес”.

Джими Бродзели ще се опита да стане най-младият човек, преплувал Дарданелите с вързани ръце и крака, на същата дата като наставника си, но 6 години по-късно – 30 август 2008 г. Плаването на момчето ще бъде следено от главна комисия, медицинска комисия от грузинска страна и алтернативна комисия от турска страна. Купрашвили иска посредством опита за рекорд да популяризира допълнително древния колхидско-иберийски стил и да лобира за създаването на специализиран спортен клуб за “колхури” в Грузия.

През юли 2006 г. необичайният стил се видя твърде опасен на турските власти и те не позволиха на Купрашвили и 13-годишните му възпитаници Ираклий Шенгелия и Насте Гривач да участват в 18-тото ежегодно маратонско плуване през Босфора в края на месеца.

За пионер на маратонското плуване и преплуванията на проливите между Европа и Азия, се смята английския поет Джордж Байрон (1788-1824 г.), който на 3 май 1810 г. преплува Дарданелите нощем, от Амидос до Сестера.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.