Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мишките пеят от щастие
7 Април 2008
Мишите песни са в прекалено високи октави за човешкото ухо, но не отстъпват на птичите трели

Мишките издават звуци, сходни на свиркане и чуруликане. Учените успяха да изяснят, че причината те да пеят, е чувството за щастие. Те смятат, че ултразвуковите сигнали, които издават гризачите, са свързани с производството на допамин в мозъка им, което предизвиква еуфория, съобщава Science.

Учените се надяват изучаването на мишите "песни" да помогне да се изолира онзи ген у хората, който отговаря за възникването на психически разстройства като шизофрения и аутизъм. За това, че мишките издават ултразвукови сигнали, се знае още преди 50 години. През 2005 година учените установиха, че мишките " пеят" и сложни "песни". Тяхното свиркане и чуруликането, което прилича на птичите песни, обаче е с няколко октави по-високо от нивото, достъпно за човешкото ухо. Никой точно досега не е знаел защо мишките пеят. Плъховете издават подобни звуци по време на секс, приятна мозъчна възбуда или под влиянието на наркотици. Затова психолозите смятат, че тези "песни" са признак на щастие. Ако теорията е вярна и за мишките, то по- нататъшните генетични изследвания, които могат да се провеждат само върху тези гризачи, ще помогнат на учените при определянето на гена, свързан с емоциите и удоволствието на човека.

Екип под ръководството на учения Джон Йоманс от университета в Торонто, Канада, е използвал специални микрофони, за да подслушва мишките по време на секс. Когато пускали самеца в клетката на самката, той се приближавал към нея със свиркане, а по време на контакта " пеел" по- сложни песни до самата еякулация.

Женските мишки "пеят" по време на общуване с други самки, а по време на секс само пищят. Дори без секс мишоците започнали да изпълняват сложни "композиции", след като учените им давали малко амфетамини, които повишават нивото на допамина.

Изследователите също така са слушали звуците, издавани от мишки, плод на генно инженерство. При тях отсъствал генът, който участва в системата за производство на допамин. Учените са установили, че тези мишки "пеят" много по- малко, отколкото събратята им, родени по естествен път.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.