Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Близка среща с астероид ни чака през 2036 г.
20 Февруари 2007
На 13 април 2036 г. шансът Апофис-99942 да се блъсне в Земята ще е 1 на 45 000, учените предупреждават да сме нащрек

Опасният Апофис-99942.

На 13 април 2036 г. на Земята едва ли ще настъпи Армагедон – вероятността преминаващият в опасна близост до планетата астероид Апофис-99942 (99942 Apophis; 2004 MN4) да ни удари, е изключително малка, 1 на 45 000, но това не трябва да ни успокоява. На такова мнение са група американски астрофизици, бивши астронавти и инженери, които са убедени, че Земята трябва да има разработен план за действие в случай на “близка среща” с опасни небесни тела, съобщава ABC News. Името на опасния астероид идва от египетската митология, където Апофис е огромен змей, олицетворяващ мрака и злото, който води вечна борба с бога на слънцето Ра.

“Дори вероятността от сблъсък на астероид със Земята да е изключително малка, ние трябва да я разгледаме и да предприемем необходимите мерки, за да го избегнем. Би било просто безотговорно да стоим и чакаме със скръстени ръце”, заявява бившият астронавт на NASA д-р. Дан Бари (Dr. Dan Barry), един от участниците на провелата се в Сан Франциско през уикенда специализирана конференция за средствата за защита на Земята от потенциалната заплаха от движещи се космически тела.

Към днешна дата, най-опасен за сигурността на планетата е астероидът Апофис-99942. Той попадна за пръв път в полезрението на земните астрономи през декември 2004 г., когато стана ясно, че съществува вероятност той да се сблъска със Земята през 2029 г. По-точни изчисления обаче показаха, че до сблъсък тогава няма да се стигне, тъй като Апофис ще прелети на около 16 090 км. През 2036 г. обаче маршрутът му ще премине още по-близо до Земята и шансът той да попадне в т. нар. “гравитационна примка” на планетата, което би променило траекторията му и довело до сблъсък, е по-голям. Според учените, вероятността тогава астероидът да премине точно през тази област в пространството с диаметър 400 м., е 1 на 45 000. Диаметърът на самият Апофис-99942 е 320 м.

Както посочват специалистите, миниатюрните размери на “гравитационната примка” от една страна са благоприятни за Земята, тъй като вероятността от попадение в това “иглено ухо” е минимална, а при нужда астероидът лесно може да бъде отклонен. От друга страна обаче, именно незначителните размери на “примката” усложняват и същевременно с това намаляват точността на изчисленията за вероятността в нея да попадне космическо тяло. Засега точността на разчетите на траекторията на астероида е плюс-минус 3000 км. За да сме напълни сигурни, че той ще пропусне “примката”, точността на изчисленията трябва да скочи до 1 км.

По тази причина, учените занимаващи се със заплахата, заявяват необходимостта от по-точни изчисления на траекторията на полета на астероида. За целта на повърхността му трябва да бъде разположено радиопредавателно устройство. Планетарното общество за защита от космически тела вече е учредило награда от $ 50 000 за най-добрият план за разполагането на подобен датчик. След като това се случи и учените разполагат с по-сигурна база да изчисления, може да се пристъпи и към разработването на конкретен спасителен план при непосредствена заплаха за сблъсък. Към момента теоретично са разработени няколко метода за промяна в траекторията на астероида, но за да се пристъпи към осъществяването на някой от тях ще е необходима много по-подробна информация за курса му.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.