Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес Хасково празнува
8 Септември 2018
Градът стана известен в света с изградената най-висока статуя на Света Богородица, която влезе в книгата на рекордите "Гинес" през 2004 година
Хасково днес отбелязва своя ден на църковния празник Рождество на Светата Богородица. Градът стана известен в света с изградената най-висока статуя на Света Богородица, която влезе в книгата на рекордите "Гинес" през 2004 година с  внушителните си размери - височина 32,8 м., дължина на статуята 15 м. и тегло 80 тона.

Отдаването на почит на Света Богородица е засвидетелствано още през възраждането, когато в 1837 г. е изградена с общи средства и труд на хората първата църква, която носи името ѝ.

Църквата "Света Богородица" е станала люлка на първото училище и на първото читалище в града. По традиция празникът започва с тържествена литургия в църквата. После литийното шествие ще се отправи към Драматичния театър "Иван Димов", където ще има церемония по удостояването на почетни граждани на Хасково.

През целия ден следва парад на ретро автомобили, състезание по тенис на корт, откриване на нови музейни експозиции, изложби, детски театър, концерти на известни хасковски музиканти и певци и представление на Старозагорската опера.

Тържествата ще завършат със "100-те каба гайди" и Валя Балканска.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.