Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
8 декември - студентите празнуват
8 Декември 2022
За пръв път 8 декември се чества през 1903 година като ден на СУ, от 45 години се празнува от студентите в цялата страна

Днес е 8 декември . Студентският празник се чества официално от 1903 г., когато се е отбелязвал 15 годишният юбилей на Софийския университет, от тогава датата става празник на всички студенти в България. В цялата страна от два дни тече подготовката за отбелязването на празника.

Решението за празника е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. Празнуването  е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен, защото съвпада с деня на Свети Климент Охридски патрон на Алма матер и става празник за всички студенти, независимо в кое висше учебно заведение учат.

След връщането на календара 25 ноември - денят на Свети Климент Охридски остава празникът на Софийския университет, когато се провежда специално академично тържество. А 8 декември вече десетилетия е най-любимият празник на настоящи и бивши студенти. Той символизира и веселието на младостта и спомена на всички от студентските години, когато са се чувствали особено свободни и изпълнени с надежди за бъдещето.

Този ден след 1980 година придобива и един друг смисъл в света - тогава беше убит Джон Ленън, един от четиримата легендарни от Beatles и вечен бунтар. Годините минават, а той остава с песните си скъп и за сегашните студенти и всички, които свързват младостта си автора на "Let it be" и на много, много други прекрасни песни, които успяха по своему да променят света.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.