Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Америка!...Да заминеш или не?
Иван Иванов - 7 Септември 2004

     Не познавам млад българин, който да не е правил опити да замине в чужбина. Със сигурност всеки е мислил по този въпрос. Да заминеш или не – през последните петнадесет години това е бълггарският вариант на вечния Хамлетов въпрос. Защото, както пееше незабравимият бате Гошо Минчев, “...През колко идиотщини животът ни премина, половината от нас избягаха в чужбина. И какво да правят тук – да умират от глад или парите да перат на някой тарикат.”. Да заминеш на Запад – там, където се ценят трудът и способностите, където има сигурност за утрешния ден, където можеш да успееш, където няма мутри и комунизъм – за едни това е мечта, за други – акт на отчаяние, за трети – чист авантюризъм. Равносметката – стотици хиляди българи потърсиха щастието си в чужбина. Някои се върнаха, други, и нека признаем, може би най-интелигентните и най-кадърните, останаха.

     Да заминеш или не? И стотици съпровождащи въпроси, и стотици аргументи за и против. Дали ще свикнеш с техния живот, дали ще намериш подходяща работа, дали ще те приемат като равен, дали да учиш или да работиш, дали ще успееш да печелиш добре, дали да отидеш за кратко или да останеш да живееш там? А дали въобще си заслужава да напуснеш България, да оставиш близки и приятели, дали наистина животът тук е толкова труден и лош, а там – толкова лесен и хубав, дали няма да ти липсват най-близките хора? Дали все пак не можеш да успееш в Българиия, дали нещата у нас не се променят, макар и бавно? И най-важното – ще живееш ли по-добре в чужбина, ще бъдеш ли щастлив? Много и интересни въпроси. Имате думата.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Skandinavija
28 Dec, 2004 | 22:27

Koj kadeto iska da si giveeili emigrira!Specialno az sam v Sweden.Edno znam ce pcelata nebjaga ot meda!Kato se pensioniram ste se zavarna v bashtinata kashta!Da smegivi i zdravi-kojkadeto i da e po sveta!
Za mladite-----------neka opitat!Ponedane sagaljavat posle!Estestveno ce ne vsicko eidealno---------takiva ,,prikazni,,starni imasamo v prikazkite!Navsjakade si ima neredici.Njama ja idealnata starna!Covek givee samo s iljuziite si,i tarsi vinagipo-dobar givot.Noste go nameri li-------tova e vapros!
Uspeh za zaminavashtite--------i bravo na tez koitomogat i iskatda ostanat v B-ja!Az ne mogah------poradiikonomiceski pricini!Uvi-inace stranata ni e hubava zahabena i razgrabena---------no e super!Opitajte semladi hora da baDETE REALISTI!AKO MOGETE OSTANETE!V ZAPADA SASHTO IMA MIZERIJA
IMNOGO BEZRABOTICA!

Dr. Georgiev
19 Sep, 2004 | 23:18

Mnogo pravilno opredelenie imat rusnatzite za USA.
USA - "Bolshoi trudovoi lager s usilenom pitaniem"
Mislete po natatak.


MATEOS MISAKOV
13 Sep, 2004 | 02:35

Zdraveite,chetax vi vaprosite,i mnogo se uchudvam ot tova che pitate kade shte e nai dobre dali vav Balgaria ili vav USA,da tuka e mnogo xubavo imame strashna priroda i posle kamaka si teji na miastoto si.No kajete kak da sedi balgarina tuka kato niama zakoni no da sa istenski za vsichki da moje da raboti ,a to se pravi umishleno da ima besrabotiza i posle, kak maladi te da se otvardiat tuka kato ne gi priemat nikade
As sam bil vav USA i to prez onova vreme kogato ne puskaxa mnogo xora da otivat ,no as imam rodnini i zaminax kato znam che otivam vav edna Kapitalisticheska darjava ,i nali taka ni uchixa che tam eksplotirat xorata DA,samoche tam se raboti i se poluchava sedmichnta zaplata a ne kakto tuka i dori tuka ne davat pari i nese plashtat nikakvi zastraxovki, NISHTO.
MNOGO MOJE DA SE GOVORI ZA TUKA SAMATA ISTORIA GOVORI KAK E OBARKAN JIVOTA VAV BLGAIRA.
as sajeliavam che mi mina jivota tuka zashtoto koito e otishal vav USA i vavb drugi darjavi sa stanali xora ,no te faktite sochat nai dobre kak balgarina e sposoben na vanka a tuka ne mu davat da se iziavi,as sam rabotil vav Manxatan i to na nai prestijnata uliza za koito mako balgari biaxa rabotili,i se varnax samo zaradi semeistvoto si i posle ne sam izmenik zashtoto se varnax kogato edva zapochvashe krexkata ,,Demokrazia' vav Balgaria.Mojex da ostana tam no ne pojelax as si imam igradeni prinzipi ,mnogo viarvax che tuka neshteta shte se opraviat, no za sajelenie AS,ne viarvam ,mnogo e losha politikata i kakvoto pravitelstvo da doide,Naroda... shte se machi shte ima oshte po goliama bednost za sajelenie.A za Amerika ,asmo moga da kaja sas 2 dumi,koito e mlad da otide i da vidi,koito ima xas za rabota toi shte go igradi tam jivota.I as sam .. ZA AMERIKA. Izveniavaite che ne e napisano kakto triabva komentara za propusnatite ,tochki i zapitaiiii, I DANO bALGARIA DA SE OPRAVI I DA TRAGNE PO NOV PAT KOITO DO SEGA NIKOI NE E USPIAL DA GO VAVEDE,DANO EVROPEISKIA SAUJZ ,DA NAPRAVI TAKA CHE NIE DA VARVIM PO PRAVILNIA PAT ,EDIN PAT ,I ZA VINAGI,I DANO SE MOLIA JIVOTA NA VSICHKI DA STANE ,PO DOBAR.DO VIJDANEEEE/

BКrengraben
12 Sep, 2004 | 15:27

To4no puk v shtatite nikoga ne bih emigriral...
Moje bi shte vi e interesna promyanata na misleneto mi za poslednite 8 godini...Ta, jivyah si az v BG, naroda okolo men si zaminavashe nanyakude.Dosta chesto i za shtatite.Za men Zapadut si beshe edno- Germaniya, Angliya ili Shtatite-vsichko si e bogato,luskavo.Konsumatorsko obshtestvo,de...
Posle dovtasah v shweizariya.Super luskavo,bogato.Obshtestvo ot individi,ryadko obshtuvashti pomejdu si na po-visoko ot konsumatorskoto nivo.Mogat da si pozvolyat vmesto da viknat priyatel da im pomogne za neshto, da si platyat na profesionalist.I go pravyat...Babite gledat ryadko vnuchetata, osven ako ne sa si zapisali 2 meseza predvaritelno v kalendara datata i chasut...
Ot tuka leka-poleka zapochnah da poluchavam drug vid informazii za US. Zapoznah se s knigite na Noam Chomsky, koyto mejdu drugoto pishe tochno sushtite fakti za amerikanskata vunshna i vutreshna politika,kakvito chetyah i v nashata antikapitalisticheska propaganda. :) Za dvoyniyat standart-svoboden pazar:subsidii; vruzkarstvoto, promivaneto na mozucite i kakvo li ne...A otkakto US napadnaha Irak spryah da piya i Coca-Cola.Bezglasna bukva sum-OK...No s upravlenieto na minimalnata mi konsumaziya moga da dam svoyata lepta za nepooshtryavaneto na edna sistema za pravene na ogromni pari za smetka na zyaloto chovechestvo(ne samo bednite i novite emigranti v US).Moje bi vi se struva tupo, no pitayte nyakoy v US kolko poluchava edin rabotesht v WalMart(maj taka se kazvashe...?). I kakvi sa mu sozialnite pridobivki-zdravna,pensionna zastrahovka...???Absolyutno div kapitalizum v obshtestvo,upravlyavano chrez parite,t.e.ot tezi,koito mogat da platyat.Nadyavam se na nyakakvo chudo, koeto shte preoburne kum po-sozialno misleneto na obiknovenite amerikanski glasopodavateli...No suvetvam bulgarite, koito se gotvyat da emigrirat, da ostanat v Evropa!

Йордан_13
12 Sep, 2004 | 12:52


CCCC, границите на държавите не са изкуствено начертани от някой си, било то най-големия богаташ, те са проекция на присъствието на националния дух на един народ, а символите - концентрацията на този дух.
И още нещо - ако тука те доят българските чорбаджии (то ти си се оставил да те доят), това не значи, че в чужбина пак няма да те доят чуждите, само че, ако тук го правят брутално и незаконно, там го правят с кадифена ръкавица и законно, което е още по-лошо, защото първото можеш да го видиш и да се бориш с него, но второто - това е власт облечена в закон, срещу която не можеш да се бориш, иначе, ще те обвинят в тероризъм;)))) Така или иначе, бачкайки за тях, ти не ставаш по-богат от тях, но те - все по-богати за сметка на твоя труд.

Идеята за глобализацията носи блага за тези, които узурпираха идеята за обединеното човечество - богатите еврейски фамилии.

Идеята за Обединена Европа е част от идеята за обединеното човечество, не тя не може и не бива да бъде узурпирана от евреите - един народ донесъл достатъчно беди на човечеството, отколкото просветление.

Жалкото е, че в много от нашите правителства имаше и сега има евреи и тяхното присъствие се представя като плурализъм и приложение на общочовешки ценности, но това не е така...









Bad Wolf
12 Sep, 2004 | 04:18

E,dobre,de,kaqvo losho ima v tova da cherpish s pulni shepi ot blagata na globalzatijata??? A? Da sechuvstvash svoboden i grazhdanin na svetot!

Ne e problemot v tova,che mnogo zaminahme,a v tova, che dori i africantzite ne go namirat za interessno da migirirat kum Bolgarija.
Kogato pochnat da prijizhdat immigranti od Kitaj, India,Africa...e,togava tova che e javen znak, che rodinata ni je po-uredena ot tija krajove.

I da ne zabravjame,che bolgarskata natija sushto e natija/narodnost izgradena ot immigranti - slavjani, huni,pechenegi, bolgari, kumani, tzigani, tatari, gagauzi...
Zashto trjabva da sme zakotveni za njakade izobshto?

I,v krajna smetka, nali tochno tova e idejata za obedinena Efropa- vseki da mozhe da zazhivee tam, kadeto mu e naj-dobre i tam, kadeto ne se praznuva 9-i Septemvri 1944 i njama na vidni mesta pametnitzi na sovetskite glavorezi.




Ivaylo Pavlov
11 Sep, 2004 | 16:55

ako chovek ne si izmisli svjat, v koito se chuvstva perfectno, nikude njama da moje da nameri SHtastieto...

сссс
11 Sep, 2004 | 08:34

Родината е там къдете се чувстваш добре! Може и да си на полюса!
Защо човек трябва да живее в дадена страна, да работи и пълни гушите на така наречени негови сънародници, които му съдират по две кожи и го тъпчат с идеи за родолюбие.Знамена, граници и т.н. са измислени от богатите за да да могат да си доят спокойно стадото...

ok
10 Sep, 2004 | 18:39

Biah tam.

Rabotih v kafe-magazin, stroitelna brigada i hotel. Moze bi ne sam imal goliam kusmet, no za sam chovek v chuzda darzava se spravih nelosho.

Na tezi, koito otivat shte kaza, che triabva da znaiat dobre ezika, ne prosto da go ponaznajvat i da ne se otchaivat lesno.

Tezi koito sa tuk da znaiat, che mozeshtiat shte se spravi i v rodinata si ne po-zle ot v chuzbina.

Balgaria dnes predlaga sashtite vazmoznosti za pechalba kakto i USA samo triabva da gledash s nepredubedeno oko.

Tova, che Amerika e zelana destinacia za dobre obrazovani mladi hora e plod na amerikanskata politika /"imigracionna"/ za nabirane na obsluzvasht personal ot po-slabo razvitite durzavi.

V momenta, Bulgaria izpitva sashtata nuzda ot svezi idei, no niama politicheskata volia / mnozinstvo ot politizi raboteshti za badeshteto/ da privleche obratno, ne samo bulgarite ziveeshti v chuzbina, no i hora ot drugi nacionalnosti.

Uspeh na vsichki predpriemchivi.

McLine
09 Sep, 2004 | 04:10

Bih iskal da jiveq v USA,samo ako Varna be6e tuk.Nishto ne moje da zameni BULGARIA.Gadnite pari.Nali tova e glavnata prichina vseki da iska da doide-ne si mislete che e tolkova lesno-i tuk si ima problemi.
BULGARI JUNACI


Йордан_13
08 Sep, 2004 | 13:14


Не бива да изпитваш болка от истината Зло;)))
В моето мнение няма упрек, че живеете в друга държава. Всеки може да си живее и работи във всяка точка на земното кълбо.
Мнението ми е просто - когато напущат България нейните граждани, за да живеят в друга държава, да благодарят на Родината за всичко до тук - за мизерията, несгодите и т.н., а не с отрицание да си заминават. Това е достойното, мъжко поведение. А и не казвам, че всеки заминал си от България има отрицание към нея, но има много такива случаи.
Виж, и когато ти казвам това мнение, не нападам никого персонално, говоря принципно.
Според мен необходимо е достойно поведение към Родината, независимо какво животът в нея ти е причинил.
И защо свързваш професионалните си въжделения с отношението към Родината?
И пак говориш - "защо няма", "къде може". Ами виж, като няма създадени условия, създай ги бе, човек! Защо чакаш други да ти създадът условията, в които ти да се развиваш професионално?
Създай ги бе, човек, стани първобаща, така да се каже или продължжител на това дело. Нали все пак, за да съществуват условия за професионално развитие, някой трябва да ги е създал - личност или група от личности.
Ето в това ни е проблема - чакаме, а не събуждаме в себе си творческа енергия, с която да променяме света около нас;)))

Evil Desert Fox
08 Sep, 2004 | 00:37

Ей, Джордан, като си такъв родолюбец що не си написа името на кирилица, а?

Това за неприемливата емиграция... нима ще отречеш че някои хора заминават просто защото това с което искат да се занимават в България доникъде няма да ги докара? Би ли бил така добър да ми обясниш например къде в България един запален по авиацията млад българин би могъл да участва в създаването на реактивен двигател? Ако твърдиш че тази му причина за излизането в чужбина е неприемлива това означава че обявяваш и самото му желание за тази професия за неприемливо, което вече си е директно нарушение на Конституцията.

Също така защо смяташ че всички българи които са в чужбина плюят по родината? Ако пък не го мислиш, защо го казваш? Между другото жаждата за удовлетворение на всяка цена не е бищо повече от жаждата за някакво признание за усилията, които влагаш... най-малкото защото не ти се налага всеки път, когато искаш да направиш нещо, да се сблъскваш с до болка познатата на всички ни шуробаджанащина. Само за протокола - повечето ми приятели все още са си в България, въпреки няколкото хиляди километра които ни делят.


Поздрави от слънчев (противно на общоприетата представа) Детройт,
Злата пустинна лисица

Jordan_13
07 Sep, 2004 | 21:36

Провокатор, провокацията ти е доста ялова. Нещата са прости - всеки може да ходи където си иска, да прави каквото си иска, да живее както си иска, но това да не е за сметка на отричането, плюенето, мърморенето към Родината, изтъкването на икономически (рядко вече изтъкват политически;))) причини за напускането й.
В нашата история има немалко исторически периоди, които изискват от всяка личност проява на мъжество, понасяне и справяне с несгодите и по-малко лични амбиции и жажда за удовлетворението им на всяка цена и то в друга държава.
Сега разбираш смисълът на "моабетът" родоотстъпничество, който има различни форми на проява.
И впрочем, когато една личност е нагласена консумативно, как искаш от нея да съзижда в собствената си държава?
България в този исторически момент е такава, каквато можем да я направим ние. Емиграцията поради каквито и да е причини в този смисъл е неприемлива;)))

Аделина
07 Sep, 2004 | 19:52

Америка!Никога не ме е привличала мисълта за нея!Живея в чужбина повече от 10 години и единствената причина за това е икономическа!А ако някой смята че българите в чужбина нямат право да бъдат съпричастни към проблемите на България и да ги коментират просто е учудващо!Така че господин родолюбец нежелаещ да напусне България ние нямаме по-малки права от теб като българи до мислим или коментираме за всичко свързано с България!Винаги съм живяла с мисълта за някогашно завръщане както много други сънародници в чужбина които познавам но засега не ми се откриват такива шансове! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ

Ралица
07 Sep, 2004 | 19:42

Най-добре е Америка да дойде при нас.

Arhont
07 Sep, 2004 | 15:55

Moi chovek...ne sam imal nikoga jelanie da zaminavam da rabotq i jiveq po chujbinata!Ne e hubavo da govorish ot imeto na vsichki za neshta,koito samo ti znaesh.Az sam ot taka narechenoto"eksperimentalno pokolenie "sled 1989 godina,koeto beshe obrecheno ili da stoi v Balgaria ili da zaminava nanqkade si.Reshih da ostan v Balgaria,zashtoto kamakat si teji na mqstoto,i ako moje chovek da se razviva,to moje da go napravi i tuk,stiga da ima dostatachno akal da go napravi.I v zakluchenie...USA ne e stranata na neogranichenite vazmojnosti....Balgaria e takava strana,zashtoto tuk moje vsichko da se napravi,no ne i v taklava policeiska darjava kato USA!!!!

Провокатор
07 Sep, 2004 | 14:03

Абе, Jordan_13, ти някаква друга тема не знаеш ли, че само това родоотстъпничество ти е в главата, а? Вземи кажи и нещо друго, стига си излизал с един и същи мохабед, че омръзваш.

Mim
07 Sep, 2004 | 13:53

Чужбина - тя е като градината на съседа - винаги е по-зелена.... (докато я гледаме от страни)

Jordan_13
07 Sep, 2004 | 13:25

Не познаваш млад българин, който не иска да замине за чужбина? Ето ти един. Приятно ми е да се запознаем.
Заминаването за чужбина с цел личното израстване или облагодетелстване, удовлетворението на себичността и амбициите за сметка обаче на плюенето по собствената Родина, мрънкането и недоволството по неин адрес е меко казано родоотстъпничество.
Така че, не се оплаквайте, господа заминали, носталгията е най-малкото "възмездие", което сте получили. Радвайте се, че само с това са ви "наградили";))))

Lily
07 Sep, 2004 | 13:17

America ! Da !
Za mladite, a i za ne tolkova...
Nie sas saprugat mi sme malko nad 50. Pri segashnata situacia v Rodinata ako za mlad chovek e trudno da si nameri rabota, za takav kato nas e absurd. Izpitah go na sobstven grab. Edinstvenoto, za koeto sajaliavam e ne che ne moga da jiveia v BG, a che ne sam se rodila tuk, v USA.
Sardechni pozdravi ot Chicago, IL .

inostranec
07 Sep, 2004 | 12:05

Az mislq 4e spor nqma ! V 4uvbina e mnogo po-dobre! Problema naistina e s nostalgiqta! I tam ne e lesno, no e po-dobre!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.