Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължава обезлюдяването на българските села
20 Август 2013
Самотните домове, в чиито дворове буренакът е превзел почти всичко, представляват страшна картина

Населението в 1130 селища в България е между един човек и 49 човека, сочат данни на статистиката от края на миналата година, съобщава БНР. В близко бъдеще част от тях ще влязат в категорията на обезлюдените населени места, в които само вятърът свири своята странна и тъжна песен в комините на празните изоставени и рушащи се къщи.

Самотните домове, в чиито дворове буренакът е превзел почти всичко, представляват страшна картина. Животът, кипял някога там, е вече забравено минало. Към края на миналата година 172 са българските села без жители, които са заличени от картата на България. А броят им ще расте. При застаряващото население – (всеки пети жител на България е над 65 години или това прави 19,2 на сто от населението на страната) не буди учудване фактът, че за пръв път броят на селските жители е паднал под 2 милиона души (точната цифра е 1 млн. 976 хиляди души).

Само през 2012 г. от картата „са изчезнали” 24 български села, което е трагично. Експерти от института за изследване на населението и човека при БАН смятат обаче, че обезлюдените български селища са много повече и цифрата им доближава 500. Областите с най-висока смъртност в страната са Видин, Монтана, Враца. Те се намират в най-слабо развития северозападен регион на страната и това дава основание да се смята, че скоро още селища в тях ще останат без хора.

Много обезлюдени села и махали има в областите Велико Търново, Габрово, селища в Родопите и граничните райони. На границата с Гърция около Ивайловград се намират също няколко почти или напълно обезлюдени села. Старците са измрели, младите са потърсили препитание другаде.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.