Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е деня на Европа
9 Май 2022
На 9 май е направена "първата реална стъпка към Европейска федерация"

На 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към реалното обединяване на Европа.На този ден в Париж френският външен министър Робер Шуман прочита пред международните медии декларация (т.нар. Декларация Шуман), с която призовава Франция и Германия да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към Европейска федерация".

Идеята за този тип европейска интеграция принадлежи на икономическия съветник Жан Моне. Той предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла въглища и стомана в рамките на организация, отворена за участие и на други държави от Европа. Според Моне обединяването на двете ключови индустрии гарантира мира и сигурността на континента.

Предложението, обявено от Франция, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. През април 1951 г. те подписват договор, с който се учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглища и стомана.

Това е причината през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май да бъде обявен за Ден на Европа.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.