Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Световният ден на здравето
7 Април 2022
Мотото тази година е "Контролирай кръвното си налягане!". Смъртността от сърдечно-съдовите заболявания в България намалява в последните години

Днес се отбелязва Световният ден на здравето. Мотото тази година е "Контролирай кръвното си налягане!". Смъртността от сърдечно-съдовите заболявания в България намалява в последните години.

Дълго време за страната ни се отчитаха нива на смъртност от исхемична болест на сърцето много над средните за Европа. Сега данните се подобряват в резултат на предприетите мерки за профилактика, обяснява председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров:

Забраната на тютюнопушенето, ограничаване на количествата на готварска сол в храната, ранно обхващане на хипер-холестеролемиите, високото артериално налягане и диабета и най-вече на развитието на инвазивно кардиологичните методи - сърдечно-съдовата смъртност в България за щастие през последните години пада.

Години наред България показваше високи показатели и се доближаваше до малко страни в Европа като Беларус, Украйна и Румъния.

Докато всички останали, дори и новите демокрации, вървяха към намаляване на сърдечно-съдовата смъртност, в България тя беше достигнала много високи нива, което слава Богу сега се обръща в правилна посока.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.