Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
148 години от гибелта на Апостола
19 Февруари 2021
На 19 февруари 1873 г. Апостола на българската свобода Васил Левски увисва на бесилото

Днес се навършват 148 години от смъртта на Васил Левски. След залавянето му в Къкринското ханче на 27 декември 1872 г., Левски закратко е в Ловеч, след което е доведен в старата столица. Като изворов материал за изследването си Драганов използва спомените на Христо Иванов - Големия. В тях председателят на Търновския революционен комитет разказва, че по време на третия си най-дълъг разпит в Конака Васил Левски е принуден да признае самоличността си.

На показания от турците портрет всички единодушно разпознават Дякона и така “всяко по-нататъшно отказване ставаше безполезно”, казва на другарите си той, след като го връщат през нощта в затвора. Там Левски е затворен в отделна килия, тъй като турците се страхуват да не посегне на живота си, пише Захари Стоянов. Апостолът се държи достойно и не предава никого от сподвижниците си.

Местните революционери правят два опита за освобождението му. Имат идея да запалят Конака и така да отвлекат вниманието на турската стража. Но хвърлените от тях запалителни вещества “паднали на празно място и нищо не подействали”. Без успех завършва и намерението на търновци да нападнат колата, с която Левски ще бъде откаран в София. Рано сутринта на 1 януари 1873 г. въоръжени, те дълго чакат конвоя на края на града. Но предусещайки техните действия, турците изпращат Апостола в София още през нощта на 31 декември.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
09 May, 2021 | 16:59

В дъщото време Демокрацията достави ново Шоу. От Брюксел се обадиха, че Синедриона рещи да помоли България да осигури работа за два милиона роми, и за други двайсет араби смесеви с много афроафриканци. За целта се отпуска заем за 22 милиона бюра. Препоръчва се да бъдат поръчени в турция, като се отпуска за това гигантски заем, но при условие че с българси дървен материал - по настояване на Султан Ердоган. За изсичавето на горите България има право на нов заем - при условие че си изплаща акуратно всичките заеми, и така да се интегрира окончателно в ЕС. Алах абкар, но Яхве таман!

муспи
22 Feb, 2021 | 17:24

Преди 150 години турското Присъствие е било заплашено. Еврейската диаспора, безспорно по инциатива на Световното еврейство, взема курс на създаване на свободна и демократична България. Един евреин, със Соломонова закалка, оглавява Революционното движение в поробената Обетована земя (Синедриона реши че с Палестина е грешка - Обетованката е България), подвизаващ се с кодовото име Левски, поставя в матова ситуация султана. Путин обаче го предава, за да може Русия да вземе лъвската хапка - Константинопол и проливите. Отваря голяма война на турция, всъщтност за подмяна на турското с руско Присъствиуе. Таогава еврейската общтност в Обетованката, организира световно известното - Опълченците на Шипка, и с цената на 6 милиона свидни жертви (все евреи - доказано от американските учени), опазва България за Обетоване, - и дейсктвително, след 151 години, в България се извършват последните подготвителни работи за обявяването на Ню Изсраил. Алах Абкар, но ЯхвеТаман!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.