Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отказаха да представят скандалната македонска изложба
2 Септември 2012

Кралският музей в Мариемон окончателно премахна от интернет страницата си информацията за изложбата със средновековни ръкописи, съобщава actualno.com.

Преди това музеят промени името на изложбата от "Хиляда години писмена традиция в Македония" на "Старинни ръкописи от ХІІІ - ХІХ век". Междувременно обаче днес информацията за изложбата изцяло изчезна от предстоящите експозиции на музея.

Скандалната изложба с ръкописите беше предвидена за периода от 9 - 21 октомври 2012 година. Остава неясно дали проявата е отпаднала или само е свалена информацията от предстоящите събития.

"Европа може само да ни се изсмее", коментира пред “Фокус” Панде Евтимов от Скопие.

"В Македония се опитват да направят следното: Македонско е всичко, което е наследство от миналото, дори и най-доказаните и безспорни елементи от архитектурата, или – от артефактите от миналото. Има претенции дори и целия славянски род да го направят македонци. Характерно е това, което може да видите на скопския площад: Паметници, които не съответстват на нашата традиция, култура и история. Тук може да се видят от някой си Александър Македонски, който никога не е управлявал в сегашната територия на Македония или – Вардарска Македония, тъй като е владял един малък южен дял от Пелагония, но например – не е владял дори и Охрид”, каза Панде Евтимов.

Целокупната средновековна литература тук практически е българска, това го знае целия свят, и това не е мое мислене – каза Панде Евтимов.

„Литературата и книжната продукция в Македония от ранните средни векове, след разпространението на писмеността на Свети Кирил и Методий, и особено фундаменталното дело на Свети Климент, не може да се третира по друг начин. В историята всички тези са казвали, че са българи”, каза още Панде Евтимов.

Преди да получат звучния шамар македонските издания коментираха тази сутрин, че Македония не провокира никого и Скопие не го интересува това как България ще преживее изложбата.

С тези думи директорът на Националната и Университетска Библиотека "Свети Климент Охридски" Миле Бошески коментира българската реакция на изложбата "Хиляда години писмена традиция в Македония".

„Ако продължи сервилността на държавната власт за промяна на името, антимакедонизмът и културния геноцид върху македонците на Атина, Белград, София и Тирана ще изтрие Македония и македонците от етногеографския атлас на света”, коментираха темата от Световния македонски конгрес.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

махнах батерията на телефона
03 Sep, 2012 | 12:56

А сега подслушвай пак! И то без никакво законно основание! ПРОИЗВОЛ!!!!!ПРОИЗВОЛ!!!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.