Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина голямата българска писателка Свобода Бъчварова
27 Юни 2012
Тя издъхна в Бразилия след една мъчителна седмица в болницата вследствие на кръвоизлив

Почина голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова, съобщиха от семейството.

Тя издъхна в Бразилия след една мъчителна седмица в болницата вследствие на кръвоизлив. Свобода Бъчварова е родена на 11 януари 1925 г. в семейството на Тодор Ангелов - Божаната и Александра Шарланджиева. Произхожда от семейство с леви политически убеждения, което през 1925 година емигрира в Австрия, през 1926 година — във Франция, а по-късно са екстрадирани в Белгия. През този период Свобода Бъчварова се разболява тежко, а болестта ѝ оставя недъг за цял живот.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща в България с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където взима участие в Съпротивата и е убит през 1943 година. С. Бъчварова е петгодишна, когато се завръща с майка си в България, започва борбата им за оцеляване. Като ученичка Свобода споделя идеите на баща си и тръгва по неговия път. Заради политическите си убеждения е арестувана.

След 9 септември 1944 г., след като майка и Александра (по-известна като Саша Маркова) взема участие като обвинител в извънредния Народен съд, заминава за Ленинград като студентка по естетика. Там се сблъсква със сталинския терор, запознава се с репресиите срещу съветската интелигенция и нейни представители като Марина Цветаева, Николай Гумильов, Всеволод Мейерхолд, научава за ГУЛаг. Започва да чете големите руски религиозни мислители -персоналисти: Николай Бердяев, Сергей Булгаков, Лев Шестов, Анатолий Соловьов. Тъкмо тогава, както по-късно споделя, С. Бъчварова започва дълбоко да се съмнява в марксистката доктрина. От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря Елица, омъжена в Бразилия. От 1989 г. Свобода Бъчварова живее при дъщеря си в Бразилия, където почива. През 2005 г. по случай 80-тата и годишнина е наградена с орден "Стара планина". Свобода Бъчварова е сценарист на много игрални филми, между които и епизоди от сериала "На всеки километър", на филма "Опасен чар" и е съсценарист на филма "Мера според мера" заедно с Георги Дюлгеров и Руси Чанев.

През 2008 година Свобода Бъчварова представи последния си роман "По особено мъчителен начин....." (ИК "Жанет 45") в София. В романа е описан животът на баща й Тодор Ангелов. "Смятам, че който не познава миналото е осъден да го преживее отново", обясни писателката. Заради романа, тя е разговаряла с приятели на баща си от Франция, Испания и Белгия. Определила е книгата като документален роман, тъй като описва поредица събития и хора и ги пресъздава чрез личната си гледна точка.

В отговор на въпрос Свобода Бъчварова каза тогава, че илюзията, с която не би искала да се раздели е вярата, че ще настъпи равенство между хората. Към днешна дата я разсмива илюзията й за обичта към Сталин. Като грешка на сталинизма тя определя въпросът за Македония. Тази държава никога нямаше да я има, ако не беше сталинизмът, допълни Свобода Бъчварова. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.