Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Намаляваме с 6 на час
9 Юни 2012
Българите намаляват със 70 000 годишно или с по 6 души на час, показва изследване на Центъра за демографска политика

Нови изследвания за демографските процеси у нас ще бъдат представени във Велико Търново на конференция на тема,"Българското общество - безпътица и зреещи конфликти", предава БНР. Организатор е създаденият преди 2 години в София Център за демографска политикa. Българите намаляват със 70 000 годишно или с по 6 души на час. Това каза Костадин Костадинов от Центъра за демографска политика:

В последните 20 години ние сме намалели с 2 милиона души! Имаме най-високата смъртност и най-ниската раждаемост в Европейския съюз и в световен мащаб. В световен мащаб сме на 204-о място по раждаемост от общо 230 държави. В световен мащаб сме на 10-о място по смъртност. И като връх на всичко сме на 3-то място в света по застаряване на населението. От 2007 година ние, българите, сме малцинство при новородените деца. Ако не се вземат мерки за изграждане на демографска политика, насочена към регенерацията на нас българите, на хората, определящи се като българи в България, след 15 години, на практика, няма да бъдем мнозинство в активната част от населението.

Поощряване на раждаемостта сред българите, връщане на емигрантите и заселване у нас на сънародници от старите ни общности в чужбина, са част от мерките, които според Центъра за демографска политика спешно трябва да вземе държавата.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.